Bosna i Hercegovina     | 26.01.2019. 14:48 |

HNS usvojio Deklaraciju, Čović ponovno izabran za predsjednika HNS-a

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 26. siječnja (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) jednoglasno je usvojio Deklaraciju na zasjedanju u Mostaru, a za predsjednika HNS-a, uz jedan suzdržan glas, ponovno je izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U Deklaraciji se kroz sedam točaka definiraju smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U prvoj točki se, među ostalim, navodi kako se legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH zalažu za neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH.

U drugoj točki navodi se kako je dejtonska BiH "neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi", dok se u trećoj točki navodi kako rješenja akutnih i kroničnih kriza "treba tražiti kroz povratak Daytonu i njegovu temeljnom načelu konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda".

HNS poziva na ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona kroz koje bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje i međusobna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, kao i osiguranje prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih da biraju i budu birani.

Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU i NATO-u, a članstvo Bosne i Hercegovina u euroatlantskim integracijama najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, navodi se u četvrtoj točki Deklaracije.

HNS je u petoj točki zatražio zaštita digniteta Domovinskog rata, dok se u šestoj točki govori o potrebi uspostave politička stabilnost i vladavina prava, što je temelj gospodarskog razvoja i demografske obnove.

U posljednjoj točki Deklaracije propisuju se smjernice djelovanja svih političkih subjekata uključenih u HNS BiH. Navodi se kako nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad osobnih i stranačkih interesa.

Također, stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese, a temeljni kriterij kod kadroviranja moraju iznad svega biti načela izvrsnosti i učinkovitosti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

HNS daje podršku Luki Modriću i Dejanu Lovrenu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo