Regija     | 25.01.2019. 23:02 |

U Srbiji uhićen visoki dužnosnik vladajuće SNS

FENA Agencije

BEOGRAD, 25. siječnja (FENA) - Srbijanska policija uhitila je predsjednika beogradske općine Grocka i visokog dužnosnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji se dovodi u vezu s napadom na lokalnog novinara u prosincu prošle godine, a tu je vijest u petak navečer javnosti priopćio predsjednik Srbije i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić nastojeći svoju vlast prikazati kao vladavinu prava.

Vučić je po povratu sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u izvanrednom obraćanju javnosti na kojem novinari nisu bili u prilici postavljati pitanja, priopćio da je policija uhitila i zadržala predsjednika općine Grocka Dragoljuba Simonovića koji je predsjednik Općinskog odbora SNS, te član Središnjeg odbora naprednjaka.

Simonović se dovodi u vezu s napadom na novinara portala Žiginfo Milana Jovanovića, kojem su 12. prosinca prošle godine zapaljene kuća i garaža u općini Grocka, navodi Hina.

Jovanović je taj slučaj doveo u izravnu vezu s kritičkim tekstovima koje je pisao o Simonoviću i njegovim zlouporabama.

"Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti, novinari će biti zaštićeni, nasilje će biti najstrože kažnjeno, kažnjavat ćemo svakoga. Ovo je poruka za sve u Srbiji da ćemo pokazati odlučnost da stvari mijenjamo, te da svima u svijetu pošaljemo poruku da je Srbija sigurno mjesto za život", rekao je Vučić.

Tiskovnoj konferenciji u predsjedništvu Srbije, gdje je ured šefa države, nazočio je i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ali se on nije obraćao novinarima.

Srbijanski predsjednik je, sudjelujući u srijedu u debati o slobodi medija na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, neizravno najavio uhićenje zbog kojeg se večeras obratio naciji.

On je na panelu "Sloboda medija u krizi" istaknuo kako je nalogodavac napada na novinara kojem je zapaljena kuća uhićen, kao i osoba osumnjičena da je podmetnula požar, ali da "glavni čovjek" koji je sve osmislio još nije iza rešetaka.

"Mislim da znamo tko je to naredio i očekujem da ćemo dovršiti taj predmet kada prikupimo sve dokaze", rekao je Vučić prije tri dana u Davosu.

On je na tom panelu u Davosu izjavio i kako je ponosan na ekonomske rezultate, ali ne i na stanje slobode u medijima, te obećao kako će država učiniti sve da bi za dvije godine mogao reći da je ponosan i na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

„Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan", rekao je u Davosu Vučić, protiv čije vlasti koju smatraju autoritarnom i, kako kažu, uskraćivanja medijskih sloboda već sedam uzastopnih subota tisuće ljudi prosvjeduju u Beogradu, a iz tjedna u tjedan šire se i na druge gradove u Srbiji, dobivajući sve otvoreniju potporu intelektualnih, sveučilišnih i znanstvenih krugova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!