Ekonomija     | 25.01.2019. 15:31 |

Forto: Žensko poduzetništvo treba promovirati na sve načine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Podizanje svijesti u javnosti o ženskom poduzetništvu, nedovoljna zastupljenost žena u postizbornim procesima te veća povezanost nevladinog i vladinog sektora bile su teme o kojima su danas razgovarali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i članice  Regionalne asocijacije poduzetnica “Poslovna žena” na čelu s predsjednicom Dženitom Zirdum.

Kao poslovne žene koje u svojim firmama zapošljavaju radnike, iz ove asocijacije naglašavaju da za svoje djelovanje imaju potrebna sredstva, ali žele ostvariti bolju povezanost s institucijama svih nivoa vlasti. Na Zakon o ravnopravnosti spolova se mnogi pozivaju u predizbornom peridu, dok nakon izbora ostaju isti problemi: nedovoljna zastupljenost žena na izvršnim funkcijama, u radnim tijelima kao i u upravljačkim strukturama u javnom sektoru, ističu svoj stav članice Asocijacije “Poslovna žena”.

 - Kao dio regionalne asocijacije mi okupljamo poslovne žene,  poduzetnice, te smo dio Evropske poduzetničke mreže. Osim ohrabrivanja žena da se krenu u poduzetničke vode, jedna od naših misija je i uvođenje obaveza uključivanja žena u sve strukture upravljanja te da se i na taj način prepozna značaj ženskog znanja i iskustva - poručile su članice Asocijacije..

Premijer Forto se složio sa ocjenom da su žene nedovoljno zastupljene u upravljačkoj sferi u javnom sektoru te da se on, i kroz svoj političko djelovanje i sada kao premijer Kantona, posebno zalaže za mijenjanje takve prakse.

- Zaista vjerujem u poslovne i političke potencijale žena i jedan sam od boraca da oni budu priznati i vrednovani, žensko poduzetništvo treba promovisati na sve načine. Ovdje ćete uvijek imati podršku, moja  vrata su vam uvijek otvorena - poručio je premijer Forto koji je istakao da će se rado odazvati pozivu na Samit koje ovo udruženje priprema u proljeće zajedno sa svojim partnerima iz zemalja regiona i koji će, kako ističu, biti mjesto okupljanja uspješnih žena iz cijeloga svijeta, saopćeno je iz Press službe KS. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta