Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 13:57 |

KCUS: Timovi KCUS-a i iz Slovenije uspješno izveli osam komplikovanih operacija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Kombinovani timovi ortopeda Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Ortopedske bolnice Valdoltra iz Slovenije uspješno su uradili osam izrazito komplikovanih operacija na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a. Riječ je o veoma složenim artroskopskim zahvatima te operacijama iz oblasti revizione endoprotetike, saopćeno je iz KCUS-a.

Operativni program urađen je u okviru saradnje ovih dviju zdravstvenih ustanova, a tim povodom su u KCUS-u boravili direktor Ortopedske bolnice Valdoltra dr. Radoslav Marčan i doc.dr. Rihard Trebše.

- Naša saradnja traje dugi niz godina i veoma smo zadovoljni organizacijom rada i stanjem koje smo zatekli u Kliničkom centru u Sarajevu. Kolege s Ortopedske klinike KCUS-a pokazali su visok nivo stručnosti i odgovornosti u radu te smo dosegli nivo saradnje kojem smo od početka težili. Zajedno s dr. Edinom Kulenovićem i dr. Huseinom Čamom u timu, uradili smo komplikovane i zahtjevne operacije koljena kod mladih sportista - kazao je dr. Marčan.

Dr. Edin Kulenović, specijalista ortopedske hirurgije i prim.mr.sci.dr. Husein Čamo kazali su da svaka posjeta kolega iz Slovenije rezultira korisnim ishodom, kako po pacijente tako i po ortopede KCUS-a.

- Razmjena iskustava i znanja sa uvaženim stručnjacima iz Slovenije ima višestruku korist. Nova organizacija rada pruža jednake mogućnosti usavršavanja svim kolegama, a posebno značajno je da postepeno uvodimo i mlade ljekare u operativni program - naveli su dr. Kulenović i dr.Čamo.

Dr. Rihard Trebše iz Ortopedske bolnice Valdoltra ističe da su operativni programi koji se rade tokom posjete KCUS-u uvijek izuzetno komplikovani te da je najveći broj slučajeva vezan za koštane infekcije.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, prof. dr. Đemil Omerović ističe da je saradnja s kolegama iz Bolnice Valdoltra bazirana na unapređenju svih oblasti ortopedije. Naglašava da će u narednom periodu poseban akcent biti na dječijoj i spinalnoj ortopediji.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović kazala je da je razvoj te ustanove nemoguć bez pravilnog stručnog usavršavanja uposlenika i praćenja novih tehnoloških dostignuća. 

- Saradnja sa zdravstvenim centrima iz zemalja regiona, ali i šire, od velike je koristi za KCUS i bolesnike. Našim ljekarima pruža se mogućnost usavršavanja i učenja od iskusnijih kolega koji u svojim centrima već primjenjuju određene procedure koje tek uvodimo u Kliničkom centru u Sarajevu, ali i BiH. Stvaramo uslove u kojima ćemo potpuno ukinuti praksu izmještanja na liječenje izvan naše zemlje. Osim zdravstvenih koristi, ovakvom organizacijom rada postižemo i znatne finansijske uštede, kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem  - izjavila je prof.dr. Izetbegović.                                                                              

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'