Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 12:11 |

Manifestacija 'Dan jezika nacionalnih manjina' - Bogatstvo različitosti kultura

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Manifestacija "Dan jezika nacionalnih manjina" održana je u Sarajevu, u Vijećnici, u organizaciji Gradske uprave.

Predstavljena su udruženja nacionalnih manjina koje žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, odnosno specifičnosti njihovih jezika - mađarskog, češkog, makedonskog, poljskog i italijanskog.

Predsjednica Udruženja Makedonaca Emica Niami Nalbantić, koja se osvrnula na historijske znamenitosti Makedonije, muzičko nasljeđe, tradiciju vinarstva i kulinarstva, pozvala se na poruku Nelsona Mendele da riječi izgovorene čovjeku na nekom od jezika koje razumije, pronalaze put do glave, a pravo do srca ako su rečene na - njegovom jeziku.

Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica Udruženja Čeha u Sarajevu „Češka beseda“, za ovu priliku je priredila performans u kojem su glavnu ulogu imali učenici Osnovne škole „Osman Nuri Hadžić“. Oni su demonstrirali znanje brojanja na češkom jeziku, a zauzvrat od „Češke besede“ dobili čokolade i lutku, rađenu ručno u tradiciji češkog lutkarstva.

Predsjednica Udruženja Čeha govorila je o doprinosu manjina privrednom, urbanom i kulturnom razvoju Sarajeva, a u tom kontekstu, i o arihitektonskim znamenjima njenog sunarodnika Karla Paržika, koja krase glavni grad Bosne i Hercegovine.

Gradska uprava organizirala je „Dan jezika nacionalnih manjina“ u projektu „Pružanje doprinosa efektivnoj realizaciji prava i potreba nacionalnih manjina u Sarajevu na polju obrazovanja, medija i kulture“, finansiranog iz zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility“ za zapadni Balkan i Tursku.

Osim predstavnika više udruženja nacionalnih manjina koje žive u Sarajevu zvanicama su se obratili pomoćnica gradonačelnika Dragana Solaković i Gianluca Vannini iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Udruženja su demonstrirala jezičke i kulturne specifičnosti zemalja porijekla, ali i prožimanje baštine u sadašnjoj sredini, naglašavajući značaj bogatstva različitosti kultura. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!