Ekonomija     | 25.01.2019. 08:34 |

Uzletio Boeingov prototip letećeg automobila

FENA Internet

NEW YORK, 25. siječnja (FENA) - Proizvođači automobila uvjereni su kako su leteći automobili idući evolucijski korak u osobnom transportu. Mnoge kompanije već neko vrijeme eksperimentiraju s ovim konceptom, a najdalje je stigla Terrafugia s letećim konceptom automobila - Transition.

Sada su i u Boeingu uvjereni da imaju konja za utrku. Njihov koncept autonomnog osobnog zračnog vozila PAV upravo je odradio prvi test, vertikalno uzletjevši te sletjevši nakon 60-ak sekundi lebdenja.

U Boeingu su ponosni na trenutno dostignuće nakon tek godine dana razvoja, no valja priznati da njihov koncept dimenzijama i oblikom više podsjeća na zrakoplov nego na automobil.

Za početak, sama letjelica je oko 9 metara dugačka, te 8,5 metara široka, što bi je u slučaju serijske proizvodnje činilo poprilično nepraktičnom u urbanim gradskim sredinama.

Boeingov koncept pokreću elektromotori, uz autonomiju od kakvih 80-ak kilometara.

Američka kompanija u nadolazećem razdoblju testirat će i manevarske sposobnosti svoje autonomne letjelice, a zasad nije poznato kad bismo ovu tehnologiju mogli dočekati u komercijalnoj upotrebi, javlja SEEbiz.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Apple, ExxonMobil, Ford, Boeing, Disney, Facebook, Microsoft se pridružuju sankcijama Rusiji

Aviokompanije iz više zemalja obustavile korištenje novog aviona Boeing 737 MAX8

Boeing i Airbus isporučili rekordan broj civilnih zrakoplova u 2018.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta