Kultura     | 24.01.2019. 15:05 |

Noć muzeja i ove godine u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 24. siječnja (FENA) - Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove će godine sudjelovati u manifrestaciji Noć muzeja kroz dva programa koja će biti upriličena 1. veljače, od 18 sati do ponoći.

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualnih komunikacija u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Odsjek za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu utemeljio je prof. Mladen Kolobarić zajedno s profesorom Stanetom Bernikom 1973. godine.

Drugi dio Noći muzeja '19 uključuje stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015., a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti /Extended reality (XR)/ digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela.

Ova novina je ostvarena preko HP REVEAL aplikacije. Stalni likovni postav sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do 2015. Godine.

Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art. Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Ove godine u sklopu Noći muzeja '19 u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg održat će se i predavanje prof. mr. Bojana Hadžihalilovića, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo