Ekonomija     | 24.01.2019. 10:24 |

U MVTEO BiH počeo sastanak o kosovskim carinama na bh. proizvode

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH počeo je sastanak na kome će delegacije BiH i Kosova razgovarati, na ekspertskom nivou, o odluci Kosova o uvođenju carina od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine.

Uvođenjem carina najviše je pogođena metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i sličnih hemijskih proizvoda, mliječna industrija, te izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode.

U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga gotovo četiri posto se odnosi na Kosovo. Iako bi neki rekli da je to malo tržište za našu privredu, to zapravo nije tako ako se uzme u obzir da je to rijetko tržište na kojem privreda BiH bilježi suficit.

Ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za ukupno 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 miliona KM. Primjetno je da je u novembru, mjesecu kada su na snazi bile carine od 10 posto, da bi, potom,  21. novembra bile uvedene carine od sto posto, izvoz BiH na  Kosovo smanjen i iznosio je nepunih osam miliona. 

Zadržavanjem tih carina, upozorili su ranije iz VTKBiH, bh. privrednicima prijeti gubitak kosovskog tržišta, na koje u takvoj situaciji ulaze drugi partneri.

Vlada Kosova uvela je carine  na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije,  kako su tada naglasili, "u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti".

Takva odluka Vlade Kosova, također,  naišla je na velike kritike  EU i ostalih međunarodnih predstavništava, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'