Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 20:01 |

Skupština KS usvojila Nacrt zakona o porijeklu imovine

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika KS, te su ga uputili u javnu raspravu koja će trajati 60 dana.

Premijer KS Edin Forto zahvalio je zastupnicima na podršci ovom zakonu te kazao da je „ovo historijski momenat za Kanton Sarajevo kao i početak jednog novog načina vođenja politike“.

Istakla je da se usvajanjem Nacrta zakona šalje jasnu poruku političke volje da svi javni dužnosnici javni interes stave ispred svog privatnog.

- Trenutno imamo situaciju da ministri, na primjer, niti bilo ko od imenovanih osoba u javnim institucijama i preduzećima čiji je osnivač Kanton nikome ne podnose izjave o imovini jer nema zakonskog rješenja koji bi ih na to obavezivalo - navela je ministrica Pravde i uprave KS Lejla Brčić.

Upućen je poziv zainteresiranim organizacijama i institucijama iz vladinog i nevladinog sektora, kao i građanima, da se uključe u javnu raspravu radi donošenja što kvalitetnijeg teksta prijedloga zakona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!