Najave     | 23.01.2019. 14:04 |

Ministrica Borovac donira kompjutersku opremu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sutra će u okviru aktivnosti na uspostavi efikasnog sistema prihvata državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u našu zemlju po osnovu sporazuma o readmisiji, predstavnicima deset kantona, deset općina i deset centara za socijalni rad uručiti vrijednu donaciju u vidu kompjuterske opreme.

Riječ je o donaciji koja je osigurana u okviru projekta "Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji” (faza III) koji podržava Vlada Švicarske, a provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s CRS-om, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.  

Kvalitetna tehnička opremljenost preduslov je za uvezivanje u sistem informacione baze podataka o readmisiranim osobama, te razmjenu podataka unutar svih institucija u sistemu koordinacije radi dodatnog poboljšanja sposobnosti BiH u upravljanju procesom readmisije, održive socio-ekonomske integracije readmisiranih povratnika na lokalnom nivou.

Kompjuterska oprema će biti donirana općinama/gradovima Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Doboj, Modriča, Zavidovići, Zenica, Živinice, Mostar i Bugojno, centrima za socijalni rad iz tih općina te kantonalnim ministarstvima koja su imenovala koordinatore za readmisiju.   

Pored kompjuterske opreme čime se omogućuje pristup kreiranoj bazi podataka, kroz ovaj projekat se u funkciju stavljaju stambene jedinice za privremeno zbrinjavanje readmisiranih povratnika, s naglaskom na brigu za ranjive kategorije te se unapređuju profesionalne vještine readmisiranih povratnika u 21 općini. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Priopćenje za javnost HRS-a

Eichhorst: Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom evropskom putu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom