Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 11:44 |

Ambasador BiH u Jordanu sastao se sa Grupom bh-jordanskog prijateljstva

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko sastao se u utorak  u prostorijama Ambasade BiH u Amanu sa članovima Grupe bosanskohercegovačko-jordanskog prijateljstva u Parlamentu Jordana, na čelu sa predsjedavajućim Grupe Mousaom Hamashom, koji je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Jordana.

Razgovarano je o unapređenju parlamentarne i drugih vidova saradnje dvije države i konstatirano da Jordan i BiH imaju veoma dobre političke odnose, ali i nerazvijene druge vidove saradnje, posebno ekonomske i kulturne. Predsjedavajući Grupe je izrazio želju da posjeti BiH i sretne se sa zvaničnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Obostrano je izražena želja za otvaranjem Ambasade Jordana u BiH, što bi doprinijelo unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje i poboljšanju konzularnih usluga i saradnje.

Također je razgovarano o mogućnostima liberalizacije viznog režima između dvije države u cilju povećanja uzajamnih turističkih i poslovnih posjeta. Istaknut je i veliki potencijal na polju obrazovne saradnje i razmjene studenata.

Konstatirano je da je bh. dijaspora u Jordanu spona povezivanja i bliskih odnosa BiH i Jordana, te je istaknuta i zapažena uloga jordanskog kontingenta mirovnih snaga tokom rata u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta