Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 16:54 |

Predstavljene Smjernice za utvrđivanje najboljeg interesa djeteta (VIDEO)

FENA Alma Pasic

TUZLA, 22. januara (FENA) - Smjernice za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta predstavljene su danas u Tuzli.

Smjernice su urađene prema preporuci Komiteta za prava djeteta u Ženevi, kojem će u septembru biti podnesen izvještaj o položaju djece.

- Ovo je dokument koji je urađen na osnovu preporuke Komiteta za prava djeteta koji je upućen BiH i svim zemljama članicama UN. Bez principa najboljeg interesa djeteta ne možemo govoriti da je ijedna odluka donijeta za dobrobit djeteta. Smjernice za procjenu utvrđivanja najboljeg interesa djetata su prve ove vrste u regionu. Već su prevedene na engleski jezik i već imamo pozive od naših susjednih zemalja da se upravo ove smjernice na neki način multipliciraju i u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru - izjavila je Mirsada Bajramović direktorica Udruženja Zemlja djece BiH članica. 

U izradu su bili uključeni predstavnici institucija svih nivoa vlasti, akademske zajednice, međunarodnih i domaćih organizacija usmjerenih ka djeci.  

Članica grupe za izradu smjernica za pitanje porodične zaštite Mirsada Poturković ističe da će ove smjernice pomoći svim profesionalcima koji rade na poslovima zaštite prava interesa djeteta.

- U svakom pojedinačnom postupku zaista imaju alate, zahvaljujući smjernicama, kojima će uspjeti procjenjivati najbolji interes djeteta i donositi odluke u najboljem interesu djeteta - kazala je Poturković.

Osam mjeseci na izradi smjernica radilo je oko 40 stručnjaka.

- Riječ je o jednoj preporuci UN-ovog komiteta za prava djeteta koju je komitet izdao i na neki način naložio zemljama članicama UN-a - ističe Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice i članica Vijeća za djecu BiH.

Između ostalog, danas je rečeno da su djeca u BiH suočena s mnoštvom rizika, prije svega zbog siromaštva, te da je sve više djece u stanju socijalne potrebe.

- Posebno su u teškom položaju djeca s invaliditetom, djeca pripadnici manjina i djeca koja žive u najsiromašnijim porodicama te djeca žrtve nasilja. Tako da svim tim kategorijama treba povećana briga i povećan broj usluga koji bi trebali naši sistemi socijalne, zdravstvene i obrazovne zaštite osigurati što naravno nije uvijek slučaj - dodala je Đuderija.

Nakon Tuzle, Smjernice za procjenu i utvrđivanje najboljeg interesa djeteta bit će prezentovane u Banja Luci, a potom i drugim gradovima BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2491

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WvgZujL3CIc10nb51tNfldkBXrQjbMdP?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom