Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 15:52 |

Fondacija CURE: Kome su političarke odgovorne - građanima ili svijim liderima?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Fondacija CURE, aktivističko feministička organizacija s posebnim zanimanjem prati trenutna dešavanja u vezi s ostvarivanjem osnovnih ženskih prava, posebno prava porodilja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pored diskusije o porodiljama u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je otišla u smjeru sramotne javne analize ličnih i privatnih životnih stilova pojedinih zastupnica, umjesto da se bavi konkretnim problemima s kojim se građanke svakodnevno susreću, zapanjene smo diskursom kojeg predstavnice parlamentarnih političkih stranaka zauzimaju kod zalaganja za konačna sistematska rješenja dugogodišnje diskriminacije i kršenja osnovnih ženskih prava u Bosni i Hercegovini. A u ovom konkretnom slučaju jedne od najranjivijih kategorija, nezaposlenih porodilja u FBiH, saopćeno je iz Fondacije CURE.  

Navode da ni u Reformskoj agendi žene nisu bile spomenute niti jednom riječju. Javna je tajna da se mladim ženama "pod nos" stavlja bjanko pismo otkaza, jer ipak, ko će poplaćati silne porodiljske naknade po važećim zakonskim propisima, ako i dođu do faze da se odluče za dijete.

Iz navedenog možemo zaključiti da zapravo građanke ove države trebaju same preuzeti ulogu države, jer dok se problemi s kojima se žene suočavaju u ovom društvu odvijaju i svakodnevno nagomilavaju, mi svjedočimo prepirkama zastupnica na ličnom nivou bez iskazane volje za riješavanjem problema.

Iz Foncacije CURE navode da je očigledno da rješavanje problema nezaposlenih porodilja nije od interesa vladajućim političkim garniturama.

Postavljamo i legitimno pitanje da li su pojedine zastupnice u Parlamentu Federacije BiH preuzele isprobani model ponašanja i uvreda od svojih stranačkih kolega? Da li je zastupnicama u Federalnom parlamentu važnije biti poslušnica političke partije koju prestavljaju ili raditi dobrobit svih građana i građanki bh. društva, navodi se u saopćenju. 

U Fondaciji CURE smatraju da pitanje porodiljskih naknada u Federaciji BiH nije samo žensko pitanje, već pitanje za sve dobronamjerne osobe, bez obzira na spol.

Ako se vrijednost žena u ovom društvu, a samim tim i građanki s pravom glasa mjeri brojem ostvarenog biološkog potomstva, onda mi s pravom postavljamo pitanje - šta je građanka s pravom glasa parlamentarnim strankama u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju Fondacije Cure. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Raznovrstan program na 18. PitchWise festivalu ženske umjetnosti i aktivizma

PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma od 7. do 10. septembra u Sarajevu

Počela kampanja 'Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje !'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana