Svijet     | 22.01.2019. 14:07 |

Merkel i Macron potpisali sporazum o jačanju savezništva Njemačke i Francuske

FENA Internet

AACHEN, 22. januara (FENA) - Čelnici Njemačke i Francuske potpisali su sporazum o unaprijeđenju njihovog poslijeratnog sporazuma o pomirenju iz 1963. godine, u cilju jačanja vodeće osovine Evropske unije dok rastući euroskeptični nacionalizam stavlja na iskušenje koheziju bloka.

Na srdačnoj ceremoniji u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, simbolu evropske sloge, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojali su pokazati spremnost da osvježe svoje čelništvo u često osporavanom projektu EU.

Oni žele da Sporazum iz Aachena na 116 stranica, dogovoren tokom protekle godine, unaprijedi Jelisejski sporazum iz 1963. o poslijeratnom pomirenju, te da imupls evropskom jedinstvu koje je ugroženo Brexitom, imigracijom i krizom eurozone.  

- Mi radimo ovo, jer živimo u posebnim vremenima kada su nam potrebni odlučni, jasni i posebni odgovori okrenuti budućnosti - izjavila je Merkel, naglašavajući da je Aachen bio dom za Charlemagnea, koga je nazvala "ocem Evrope”.

- U vrijeme kada Evropi prijeti nacionalizam, koji buja unutar nje, kada Evropu potresaju bolovi Brexita i zabrinjavaju je globalni izazovi koji su daleko van nacionalnih granica, Njemačka i Francuska moraju preuzeti odgovornost kako bi pokazali put naprijed - dodao je Macron.

Bez ulaženja u detalje, sporazum obavezuje dvije strane na tješnje veze u vanjskoj i odbrambenoj politici, ali malo čini na provedbi ekonomske reforme eurozone.

Sabine von Oppeln, ekspert za njemačko-francuske odnose na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, komentirajući slab napredak u reformi eurozone kazala je da "njemačka strana ne odgovara na Macronove ideje, što je naravno potaknuto nacionalnim interesima".

- Ovi bi mogla biti prilika za istinsku obnovu saradnje, ali strahujem da smo propustili priliku za to - dodala je ona, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'