Svijet     | 22.01.2019. 08:36 |

U grčkom parlamentu rasprava o sporazumu s Makedonijom

FENA Internet

ATINA, 22. januara (FENA)  - Grčki parlament počeo je u ponedjeljak raspravu o povijesnom sporazumu čiji je cilj normaliziranje odnosa s Makedonijom, dan nakon što su u Atini izbili nasilni protesti protiv sporazuma.

Prespanskim sporazumom bi Makedonija promijenila  naziv u Republika Sjeverna Makedonija, dok bi u zamjenu Grčka povukla svoje primjedbe na ulazak sjevernog susjeda u NATO, a potencijalno i za Evropsku uniju.

O sporazumu se raspravljalo u ponedjeljak u odboru grčkog parlamenta za odbranu i vanjsku politiku, koji je pod snažnim kritikama opozicijskih stranaka koje kažu kako previše priznaje Makedoniji.

Plenarna sjednica grčkog parlamenta započet će raspravu u srijedu, prije glasaja koje je okvirno zakazano kasno u četvrtak.

Vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa bori se da osigura većinu koja je potrebna za sporazum i možda će trebati podršku čak šest zastupnika opozicije, navodi AP.

U nedjelju, nekoliko desetaka hiljada ljudi okupilo se ispred parlamenta kako bi protestirali protiv sporazuma, a najmanje 25 policajaca ozlijeđeno je tokom sukoba sa demonstrantima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo