Bosna i Hercegovina     | 21.01.2019. 12:18 |

Interpol raspisao potjernicu za Zoranom Stuparom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu za Zoranom Stuparom, bivšim pripadnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica protiv kojeg je Sud BiH potvrdio optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u tom mjestu.

Potjernica za Stuparom raspisana je nakon što se nije odazvao na pozive Državnog suda.

Stuparov advokat Danilo Mrkaljević je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo da je određen pritvor za njegovog branjenika, ali da ne zna gdje se on nalazi i da je raspisana potjernica.

- Jesam branilac, ali ne znam gdje se nalazi. Ne znam da je raspisana potjernica za njim, znam da je određen pritvor - izjavio je Mrkaljević.

Sredinom novembra prošle godine Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Stupara zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

Zajedno s njim optuženi su Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić, koji se terete da su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. na području općine Vlasenica lično i direktno učestvovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u tim mjestima su počinjena ubistva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i maloljetnih osoba, i zatvaranje u logor “Sušica” u Vlasenici i objekat Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva.

Simo i Zoran Stupar te Goran Tešić su, prema optužnici, ove zločine počinili kao pripadnici sastava SJB-a Vlasenica, dok je Zoran Tešić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Sredinom decembra Simo Stupar te Zoran i Goran Tešić su se pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se stavljaju na teret.

Na stranici Interpola se nalazi potjernica raspisana i protiv Joze Đojića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđenog na šest godina zatvora zbog silovanja ženske osobe u Odžaku.

Također, potjernica je raspisana i za Elvirom Muminovićom, koji je nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe srpske nacionalnosti počinjenog u maju 1993. u sarajevskom naselju Velešići.

Interpol je raspisao potjernice i za Dragomirom Kezunovićem, Miroslavom Dukom, Ilijom Jurićem, Novakom Đukićem te Nedžadom Herendom, koji su optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Njemački tužioci izdali nalog za hapšenje 15-godišnjaka zbog planiranja terorističkog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo