Servisne informacije     | 20.01.2019. 08:38 |

Kolovoz pretežno mokar, ugaženi snijeg na planinskim prevojima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Kolovoz je ovoga jutra pretežno mokar, a ugaženog snijega ima na planinskim prevojima, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Rogatica, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Livno-Drvar-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno-Novi Travnik, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres. Na prevoju Makljen na dionici Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na dionicama Kupres-Šuica, Konjic-Mostar i Jablanica-Prozor, upozorava se na smanjenu vidljivost zbog magle.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1
Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-2
Prolaz kroz Neum, zbog sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
M-4
Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 07 do 17 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
M-16
Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.
M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila ukupne mase veće od 7 tona je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Ostala vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.
M-17
Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.Mostar-Ortiješ (izlaz iz Mostara), zbog radova na sanaciji kolovoza saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
Tasovčići (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije; (most preko rijeke Bregave), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom.
M-18
Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 07 do 16 sati obustavljen je saobraćaj, dok u vremenu od 16 do 07 sati na snazi ostaje zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Sapna, zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

KANTON SARAJEVO
- Zbog izvođenja radova u ulici Stari drum (od spoja sa ulicama Generala Izeta Nanića i Dr.Halid bega Hrasnice u pravcu naselja Kovači) od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Stari drum će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Stari drum- Igmanskih bataljona.
- Zbog izvođenja radova u ulici Avde Palića u dužini od 500 metara na dijelu od spoja sa ulicom Porodice Dizdarević obustavlja se saobraćaj od 08 do 16 sati. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Avde Palića će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Adema Buće-Briješće brdo-Numan paše Čuprilića i M-5- Numan paše Čuprilića-Zabrđe.
- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
- Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Samira Ćatovića Kobre i Hrasnička cesta.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se vozi po mokrom ili vlažnom kolovozu

Na većini puteva saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo