Svijet     | 19.01.2019. 22:47 |

Ubijena dva budistička svećenika u napadu na hram na jugu Tajlanda

FENA Internet

BANGKOK,19. januara (FENA) - Dva budistička svećenika ubijena su ovog petka, a druga dva su ranjena toekom napada na hram u južnom Tajlandu, javlja BBC.

Svjedoci napada izjavili su kako su vidjeli napadače odjevene u crno kako dolaze na motorima prije napada u hramu Rattanaupap.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio u provinciji Narathiwat blizu granice s Malezijom, već godinama poznatoj po pobunjeničkom nasilju muslimanskih separatista koji se bore protiv budističke većine u Tajlandu.

Napad se dogodio dok traju pregovori o uspostavljanja mira između tajlandske vlade i pobunjeničkih grupa te se pretpostavlja da bi mogao biti pokušaj osujećivanja tog plana.

Najmilitantnija pobunjenička grupa Barisan Revolusi Nasional (BRN) ne sudjeluje u pregovorima, a Human Right Watch upravo njih smatra mogućim počiniteljima ovog napada.

Inače, na ovom području od 2004. godine do danas ubijeno je oko 7 000 ljudi, većinom civila.

Nasilje u ovoj regiji, prema podacima Human Rights Watcha, dosad je dovelo do ubojstva najmanje 23 svećenika te barem 20 ranjenih.

Muslimanski i budistički vođe osudili su ovaj napad, a premijer Prayut Chan-o-cha rekao je da je ova pucnjava “užasan čin” te je obećao da će počinitelji biti kažnjeni.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta