Kultura     | 19.01.2019. 15:26 |

HKD Napredak predstavio knjigu ‘Južnoslavensko pitanje i svjetski rat' (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak predstavilo je danas u Sarajevu knjigu "Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“ autora Ive Pilara, te 66.“Hrvatski narodni godišnjak 2019.”

Predstavljanje je upriličeno povodom sto godina od prvog izdanja ove knjige autora Ive Pilara, a o knjizi su govorili predsjednik Udruge Hrvatsko zajedništvo Nediljko Matić iz Zagreba i istoričarka Vera Katz iz Sarajeva.

- Prema našem mišljenju, knjiga Ive Pilara 'Južnoslavensko pitanje i svjetski rat' najozbiljnija je knjiga koja govori o BiH i ideji jugoslovenstva na ovim prostorima. Meni je važno ovo predstavljanje u Sarajevu jer je Pilar 1900. došao živjeti u Sarajevo, tu je bio pet godina i nakon toga se odselio u Tuzlu gdje je imao odvjetnički ured - izjavio je Matić.

Piler je, po njegovim riječima, knjigu pisao u Tuzli 1915. i 1916, a objavljena je u originalu na njemačkom jeziku. Tako su danas promovirane tri knjige - njemački original koji je ponovo štampan nakon sto godina, novi hrvatski integralni prevod, a knjiga je prevedena i na engleski jezik.

- Kada počnete čitati knjigu onda vidite puno toga što je on predvidio, pogotovo ovoga što se u Evropi događa u zadnjih godinu, dvije. Bio je protivnik jugoslovenske ideje, smatrao je da takva državna tvorevina ne može dugoročno uspjeti. Nema tu nikakvog nacionalizma kod njega, nego smatra da naprosto sa kulturološkog aspekta ta cjelina ne može funkcionirati – dodao je Matić.

Istoričarka Vera Katz je kazala da je dobro što je knjiga dostupna čitateljstvu, naročito istoričarima i studentima istorije, pošto nismo imali često priliku da vidimo prethodna izdanja.

- Na mnogim mjestima u knjizi se pojavljuju pitanja i problemi koji se od 19. stoljeća, međuratnog perioda, na određeni način vuku do današnjih dana ili mi u njima tražimo sličnosti. Uglavnom, to nacionalno, ekonomsko, socijalno, te pitanje modernizacije je pitanje 20. stoljeća, a izgleda da smo i u 21. stoljeće ušli sa tim problemom nacionalnim, socijalnim, pitanjem ljudskih prava itd – navela je Katz.         

Ovom prilikom predstavljen je i 66. "Hrvatski narodni godišnjak 2019.” koji, kako je kazao predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, zauzima posebno mjesto u Napretkovoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti. Od davne 1907. godine, kada je izašao prvi broj pod nazivom “Napredak – hrvatski narodni godišnjak za godinu 1907.”, to glasilo je svjedok kulturnih, političkih i svih drugih društvenih događaja, ali i cjelokupne aktivnosti Napretka.

Topić je kazao da se radi o tradicionalnom izdanju u kojem se sumiraju rezultati rada u predhodnom periodu svih podružnica, tijela i udruženja u sastavu Napretka. Održano je 518 različitih manifestacija, djeluje 60 grupa kao što su orkestri, zborovi, folkorne skupine i drugo, a bitna odlika Napretka, kako je istakao, upravo je konstantnost rezultata.     

- Ono što je još važno za prošlu godinu jeste da smo uglavnom zaokružili projekt doma na Trebeviću, otvoren je prostor bivše kino dvorane koji je donio novi sadržaj u gradu, a uglavnom smo dogovorili i da ponovo otvorimo kultnu kafanu Imperijal - dodao je Topić.

Pogledajte http://fena.ba/video/2484

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1U0-JPSq6tLuLlcFvNXAW-QAsPHt_9qy7?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Napredak organizira Tečaj copywritinga i SEO copywritinga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo