Svijet     | 18.01.2019. 16:48 |

Palestinci na protestima 'Jedinstvo je ključ pobjede'

FENA Internet

RAMALLAH, 18. januara (FENA) - Palestinci su se po 43. petak za redom okupili u blizini tampon zone između pojasa Gaze i Izraela kako bi učestvovali u demonstracijama protiv višedecenijske izraelske okupacije. 

Nacionalna uprava za razbijanje opsade pojasa Gaze pozvala je stanovnike enklave da učestvuju u demonstracijama u petak koje se održavaju pod nazivom “Jedinstvo je ključ pobjede“, prenosi agencija Anadolija. 

Hazem Qasim, portparol Hamasa rekao je da protesti “potvrđuju predanost palestinskog naroda na putu borbe do ispunjenja ciljeva“.

Demonstranti zahtijevaju pravo palestinskih izbjeglica da se vrate u domove i sela u istorijskoj Palestini iz kojih su protjerani 1948. godine kako bi se stvorila nova država Izrael.

Također, traže skidanje 12-godišnje izraelske blokade pojasa Gaze, koja je uništila ekonomiju priobalne enklave i lišila oko dva miliona stanovnika mnogih osnovnih potreba.

Otkako su počela okupljanja u martu prošle godine izraelske sigurnosne snage raspoređene u blizini tampon zone ubile su više od 250 Palestinaca. Povrijeđeno je na hiljade ljudi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

U izraelskim napadima na Gazu za 184 dana ubijeno 33.175 ljudi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'