Bosna i Hercegovina     | 18.01.2019. 15:22 |

Centar za mir i udruženja iz Mostara: Zabrane zločincima put ka miru i pomirenju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) - Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara, zajedno s Udruženjem logoraša Grada Mostara i Udruženjem zarobljenih i nestalih osoba s područja Hercegovačko-neretvanske županije, pozdravio je u petak dio odluke Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji se odnosi na mjere doživotne zabrane Velentinu Ćoriću iz Čitluka, nakon što je po odsluženju dvije trećine zatvorske kazne u Scheveningenu, pušten na slobodu. 

 Prema Haškoj odluci doskorašnjem zatvoreniku Ćoriću strogo je zabranjen svaki pristup, posredni ili neposredni kontakti sa svjedocima, istupanje u medijima i bilo kakav oblik političkog angažmana, a također i nošenje oružja.

 U popratnom tumačenju Haškog mehanizma za ratne zločine, navodi se nedvosmisleno da će Ćorić biti vraćen na izdržavanje preostale zatvorske kazne ukoliko prekrši bilo koju od navedenih zabrana.

 Navedena udruženja izražavaju zadovoljstvo zbog takve odluke, za koju najveću zaslugu, kako navode, imaju upravo žrtve, ali s druge strane iskazuju svoje ogorčenje što je Ćorić pomilovan nakon izdržavanja 2/3 dosuđene kazne.

 "Ratni zločini se nalaze na najvećoj ljestvici zločina u kaznenom zakonu i za takve osuđenike ne smije biti nikakvog oblika pomilovanja upravo s ciljem da se preuduprijede takvi zločini", navodi se u priopćenju spomenutih udruženja koja apeliraju na Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Haagu da se iste mjere doživotne zabrane bavljenja politikom, istupanjem u javnosti i u medijima, te trajnom zabranom kontakata sa žrtvama i svjedocima, u pravilu, izreknu i svim drugim haškim osuđenicima, nakon što odsluže zatvorske kazne.

 Centar za mir Mostar i mostarska udruženja logoraša i zarobljenih i nestalih osoba također apeliraju, kako na međunarodnu tako i na domaću i regionalnu javnost, uključujući skupštine, vlade i predsjednike država, te pravosuđa u svim zemljama, da se energično založe kako bi potraga za nestalima postala zadatak bez odlaganja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo