Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 18:16 |

Konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva na bilateralnim političkim kosultacijama sa predstavnicima Ministarstava vanjskih poslova Republike Srbije, koje su održane danas u Sarajevu.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Stevanović.

Na sastanku je ocijenjeno da je bilateralna saradnja  BiH i Srbije dobra i intenzivna i da su dobri politički odnosi primarni interes obje zemlje, ali i cijele regije. Dvije zemlje, kako je rečeno,  žele imati najbolju moguću saradnju i prevazići sve izazove koji stoje na putu boljih odnosa.

Sagovornici su ocijenili da je potrebno intenzivirati rad međudržavnih komisija za granicu, a u interesu je obje zemlje potpisati Sporazum o granici u najskorije vrijeme, prije svega zbog dobrosusjedskih odnosa, ali i odluke Evropske komisije da je uređenje međudržavnih granica jedan od uvjeta za pristupanje zemalja regije Evropskoj uniji.

Također je usaglašeno da je potrebno nastaviti i intenzivirati dogovore i aktivnosti u oblasti privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja. Budući da je u trgovinskoj razmjeni suficit na strani Srbije, Brkić je istaknuo da će se u budućnosti raditi na smanjenju te razlike.

Također zahvalio je Srbiji što je kao zemlja partner učestvovala na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Na sastanku je istaknuto da je izgradnja autoceste i revitalizacije željezničkog prometa na dionici Sarajevo-Beograd od velike važnosti za obje zemlje kao i za zemlje jugoistočne Evrope, te da se određene aktivnosti na ovom planu već poduzimaju u resornim ministarstvima.

Razmijenjena su mišljenja i informacije o pitanjima koja treba riješiti u okviru Sporazuma o sukcesiji, zaključivanju Sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima, pitanju naknada za potopljeno zemljište na teritoriji BiH - HE Zvornik i Bajina Bašta, te isplati stare devizne štednje.

Brkić je istaknuo da je BiH posvećena jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, posebice u pravnom okviru Centralnoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Odluka Kosova da uvede takse od 100 posto na robe iz BiH i Srbije nanijela je veliku štetu privredi i odnosima u regiji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je naveo da BiH neće poduzimati recipročne mjere, te da očekuje pokretanje pregovora o ukidanju odluke o taksama. Ocijenio je da BiH i Srbija imaju dobru saradnju na regionalnom planu u okviru regionalnih inicijativa, što je dobra platforma za zajednički nastup prema Evropskoj uniji i njenim institucijama.

S obzirom na to da su aspiracije obje zemlje približavanje Evropskoj uniji, razmijenjene su informacije o stanju evropskih procesa, te je razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija. U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će Srbija uskoro završiti interne procedure potrebne za stupanje na snagu Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Implementacija Sporazuma će unaprijediti postojeću saradnju u oblastima od obostranog interesa i u konačnici ubrzati proces institucionalnog prilagođavanja i usvajanja zakonodavstva i primjene prakse Evropske unije.

Budući da se obje zemlje nalaze na migrantskoj ruti, razgovarano je i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regiji u kontekstu migrantske krize, pri čemu je Brkić naglasio da je BiH pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i zemljama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, te da BiH neće dozvoliti da ostane žarište ilegalnih migracija u regiji.

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, informirao je da su ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) donijeli odluku da BiH pozovu da podnese svoj prvi Godišnji državni program (ANP), s ciljem aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Također, izrazio je očekivanje da će se posjet na najvišoj razini, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, realizirati u skladu s upućenim pozivom.

Razmijenjene su i druge informacije o unutrašnjo-političkoj situaciji u obje zemlje, kao i drugim regionalnim i globalnim temama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Brkić: Nužno je da jednim glasom govorimo iz Bosne i Hercegovine

Bilateralni sastanak Brkića i predsjednice ECOSOC-a Lachezare Stoeve u New Yorku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo