Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 13:30 |

Nizozemska ambasada u BiH donirala opremu OSBiH za učenje engleskog jezika

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini donirala je opremu za učenje engleskog jezika, namijenjenu Centru za profesionalni razvoj (CPR) Oružanih snaga BiH (OSBiH) - Odjeljenju za učenje stranih jezika.

Tim povodom, danas je u Kasarni OSBiH "Rajlovac" upriličena primopredaja vrijedne opreme, kojoj su, između ostalih, prisustvovali ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos i vojni ataše te zemlje potpukovnik Erik van Vuren, kao i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Tomo Kolenda, te načelnik Odjeljenja za učenje stranih jezika CPR-a pukovnik Kemal Suljević.

Sudionike ceremonije pozdravio je ambasador Reinout Vos, istaknuvši kako je budućnost Bosne i Hercegovine unutar NATO-a, te da su pripadnici OSBiH već angažirani pod vodstvom tog saveza, podsjećajući na njihovo prisustvo u mirovnim misijama u Afganistanu i Maliju, te na značaj učenja stranih jezika u tom kontekstu.

- Znamo da je budućnost vaše zemlje unutar NATO-a i da već radite u toj sredini (unutar NATO-a). Primjer u tom pogledu jeste angažman ljudi iz BiH u Afganistanu i Maliju, koji posjeduju izvrsne jezičke vještine - kazao je ambasador Vos, izražavajući zadovoljstvo što je u prilici pomoći unapređenju kapaciteta na tom planu.

Uz zahvalnost iskazanu u povodu spomenute donacije, zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić potcrtao je kako taj čin predstavlja još jedan važan korak OSBiH u pogledu osposobljavanja za dostizanje NATO-standarda.

Ukazao je na značaj jačanja partnerstva u eri globalizacije, naglašavajući važnost jezika kao sredstva komunikacije i medijuma za dostizanje određenih tehnoloških, ali i civilizacijskih i uopće demokratskih standarda, te za dijeljenje i njegovanje istih vrijednosti.

O misiji, ulozi i radu CPR-a - Odjeljenja za učenje stranih jezika, sudionike je upoznao načelnik tog odjeljenja, pukovnik Kemal Suljević, istaknuvši kako će tri donirane pametne table i druga oprema u značajnoj mjeri unaprijediti proces učenja.

Sudionici ceremonije primopredaje bili su u prilici obići prostorije - učionice i laboratorije za učenje engleskog jezika i uvjeriti se u odlučnost OSBiH da se maksimalno angažiraju na unapređenju procesa edukacije vlastitih kadrova i na dostizanju odgovarajućih standarda, uključujući o najviši stepen interoperabilnosti, neophodne u kontekstu evroatlantskih integracija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zračni prostor u Nizozemskoj zatvoren skoro tri sata zbog tehničkog prekida

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta