Sport     | 17.01.2019. 13:07 |

Hadžimešić: Prošla godina najuspješnija za bh. tenis (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Prošla godina rezultatski je najuspješnija za bosanskohercegovački tenis - kazao je direktor Tenskog saveza Bosne i Hercegovine Senad Hadžimešić na današnjoj konferenciji u Sarajevu. 

Hadžimešić je podsjetio da su Dea Herdželaš i Nefisa Berberović osvojile srebrenu mediteransku medalju, prvo odličje takvog tipa za BiH, mladi Dražen Petrović je ostvario plasman među osam najboljih juniora, Fed kup reprezentacija je opstala u drugoj grupi, a Davis kup reprezentacija se borila protiv Japana za ulazak u elitnu Svjetsku grupu. 

- Naši najbolji teniseri su pobjedom protiv Slovačke izborili meč za plasman u Svjetsku grupu protiv Japana. U Osaki nisu u tome uspjeli, ali dobri rezultati su nam donijeli novu šansu da izborimo plasman u Svjetsku grupu, a ovoga puta protivnik će biti Australija - kazao je direktor TS BiH.

BiH je u 2018. prvi put imala teniski turnir prve kategorije Tennis Europe federacije, a to je bio Open RTC Barcelona - Sarajevo. Hadžimešić dodaje da se broj domaćih tenisera povećava i da tenis počinje zauzimati mjesto koje mu pripada bh. sportu, te da će akcenat razvoja ovog sporta biti na omladisnkim kategorijama. 

Teniski savez BiH se nada boljim rezultatima bh. tenisera u 2019. godini, odnosno plasmanu Davis kup reprezentacije u Svjetsku grupu i Fed kup reprezentacije u Prvu grupu. 

Ženska Fed kup reprezentacija BiH, koja je trenutno 62. na jakosnoj listi, u sastavu Dea Herdželaš, Jelena Simić, Nefisa Berberović i Anita Husarić od 5. do 10. februara u Luksemburgu će igrati mečeve Druge grupe Euroafričke zone, a protivnike će saznati nakon žrijeba. Selektor reprezentacije BiH je Vojin Šukalo. 

Davis kup reprezentaciju očekuje kvalifikacioni meč 1. i 2. februara u Adelaideu protiv Australije. Damir Džumhur bi trebao braniti boje BiH u tom meču nakon što je zbog povrede propustio duel protiv Japana. Pored njega protiv Australije bi trebali igrati Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić, dok će ih s klupe predvoditi Amer Delić. 

Australija je trenutno 9. selekcija svijeta, a BiH 27. reprezentacija rang iste.

Pogledajte http://fena.ba/video/2477/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1iCt31SOCqhi0VUegCHXsDv9hIcdjRnBf?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ivanišević više nije trener Novaka Đokovića

Džumhur poražen na startu kvalifikacija za Masters u Miamiju, Fatić neuspješan u Zadru

Pad bh. tenisera na ATP rang listi, Đoković povećao prednost na vrhu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom