Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 13:26 |

Počeo proces vanjske ocjene u okviru akreditiranja Opće bonice u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Tim vanjskih  ocjenjivača Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) počeo je danas proces sveukupne ocjene akreditacije Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo.

Direktor Opće bolnice prim.dr. Zlatko Kravić tokom uvodnog sastanka s ocjenjivačima, kojem su prisustvovali dr. Jasmina Šlaku, spec.pedijatar koordintor za kvalitet bolnice i dipl.med.teh. Sanela Čović, šefica Odjeljenja za poslove organizacije i  poboljšanja te  svi šefovi Odjeljenja/Odsjeka te zdravstvene ustanove, posebno je istakao da se u zahtjevni  proces akreditacije krenulo prvenstveno radi pacijenata  i pružanja što kvalitetnije i sigurnije usluge, saopćeno je iz Opće bolnice. 

- Kvalitet u zdravstvu je nešto čega u BiH više treba i prvi ugovor koji sam kao direktor ove zdravstvene ustanove potpisao bio je upravo ugovor sa AKAZ-om, jer sam shvatio da su kvalitet u zdravstvu  ono što iz toga proizilazi preduslov za sve ostalo. Trebamo se približiti pacijentu, a pacijent će se osjećati zadovoljno onda kada mu pružimo kvalitetnu uslugu - kazao je u obraćanju prisutnima direktor Kravić.

U video prezentaciji Kravić je, pored ostalog, naveo da je  od  trenutno 617  uposlenika 459 zdravstveni, a 158 nezdravstveni dio.

Naveo je da je u  proteklom periodu  nabavljena   savremena  medicinska oprema kao što su dva aparat za magnetnu rezonancu, dva CT aparata, dvoglava kamera,specijalizirani laseri,kompletna sterilizacija itd  kao i da su  renovirane operacione sale, napravljena   dnevna bolnica, nabavljeni novi moderni bolesnički kreveti,stari prozori su zamijenjeni novim čime se postigla velika energetska efikasnost. Posebna pažnja posvećena je edukaciji osoblja svih profila.

- Prije dvije godine smo krenuli u standardizaciju naših radnih procesa kako bismo svakom pacijentu pružili  uslugu standardnog kvaliteta zasnovanu na savremenoj medicinskoj praksi  koja podrazumijeva  sigurnost i kvalitet u procesu pružanja zdravstvene zaštite - kazao je Kravić.

Šestočlani tim  vanjskih  ocjenjivača kojeg predvodi dipl.iur. Almir Kovačević. te članovi prim.dr. Lejla Mačković, specijalista infektolog, dr.Anel Okić,specijalista opće hirurgije,Srebrenko Prcić,dipl.med.tehničar-fizioterapeut, Kemal  Pinjić.dipl. menadžer zdravstva (dipl.ing.radiološke dijagnostike) i Umihana  Sahačić,dipl.med.sestra, danas i sutra će obilaziti  bolnicu.

Konačna odluka  o tome da li je Opća bolnica  zadovoljila sve akreditacijske  standarde za  bolnice očekuje se za tridesetak dana, navodi se u saopćenju.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama

Dan Parkinsonove bolesti - U BiH oko 5.000 oboljelih

Dodatna ambulanta za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju od danas u Općoj bolnici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'