Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 12:34 |

Općina Centar Sarajevo - Nastavak projekta 'Hljeb i mlijeko za penzionere'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. januara (FENA) - Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, i ove godine u sklopu kontinuirane brige o najranjivijim kategorijama stanovništva realizira projekt „Hljeb i mlijeko za penzionere“ u okviru kojeg obezbjeđuje po 50 maraka mjesečno za 467 socijalno ugroženih starijih sugrađana kao participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – hljeba i mlijeka.

Sredstva s tog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

Uslovi koje penzioneri moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na ovu pomoć je da imaju minimalnu penziju, odnosno da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 400 KM, što važi i za osobe preko 60 godina starosti. Podnosioci zahtjeva moraju biti prijavljeni najmanje dvije godine na području općine Centar. Osim toga, jednočlano domaćinstvo u svom vlasništvu može imati najviše 50 kvadrata stana u objektima kolektivnog stanovanja, a u slučaju da žive u individualnim stambenim jedinicama, dozvoljena veličina stana je do 60 kvadratnih metara. Za svakog narednog člana domaćinstva dodaje se po 15 kvadrata korisne stambene površine, navodi se u saopćenju iz Općine Centar.

- U proteklom periodu radili smo na reviziji spiskova penzionera sa minimalnim primanjima, te osoba koje prelaze 60 godina starosti a nemaju ostvareno pravo na penziju i koji su korisnici stalne novčane pomoći u okviru projekta „Hljeb i mlijeko za penzionere“. Na listi za januar trenutno imamo 412 penzionera sa minimalnim primanjima i 56 socijalno ugroženih osoba preko 60 godina koje nisu ostvarile pravo na penziju. Odobrena finansijska sredstva za januar u iznosu od 23.400 KM bit će uplaćena na žiro račune podnosioca zahtjeva u toku naredne sedmice - kazala je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Zahtjev za tu vrstu pomoći dostupan je na Info pultu Općine Centar tokom cijele godine. Prioriteti su zahtjevi korisnika neke od narodnih kuhinja u Kantonu Sarajevo, osoba koja nemaju riješeno stambeno pitanje, korisnika subvencije za grijanje, te drugih prava koja su ostvarili putem Kantonalnog centra za socijalni rad, bolesnih, osoba čiji je jedini prihod njihova penzija, bez porodičnog staranja, starijih od 60 godina bez stalnih primanja...

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Razvojna banka FBiH okupila bivše uposlenike, penzionere ove institucije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo