Bosna i Hercegovina     | 17.01.2019. 09:07 |

Skupština Brčkog razmatrala i usvojila više zakona

FENA Saopćenje

BRČKO, 17. januara (FENA) – Redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH počela je polaganjem zakletve Miroslava Geljića, novog šefa Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a na njoj je razmatrano i usvojeno više zakona.

Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH, koji se odnosi na regulisanje radnog vremena i iznos naknade za rad disciplinskog tužioca, usvojen je po hitnom postupku, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

Razmatrani su i u prvom čitanju usvojeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Direkciji za finansije, Nacrt zakona o dopuni Zakona o trezoru i Nacrt zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić, koji je i predlagač izmjena i dopuna, rekao je da će izmjene i dopune tih zakona omogućiti raspisivanje konkursa za pozicije koje su ranijim izmjenama zakona definisane kao mandatne.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili i Nacrt zakona o fiskalnom registru Brčko distrikta BiH.

„Zakon se donosi zbog potrebe upravljanja svim poreznim i neporeznim davanjima u Distriktu. Od ukupno 171 vrste davanja više od pola neporeznih davanja nemaju nikakvu svrhu i nisu rentabilna. Riječ je o dobrom zakonu koji već imaju entiteti u BiH i koji je rađen u saradnji sa stručnjacima USAID-a“, rekao je direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić.

U prvom čitanju usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, kao i Nacrt zakona o dopunama Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt.

Usvojen je i prijedlog odluke o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta BiH, a donesena je i Odluka o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i člana Komisije za papire od vrijednosti Brčko distrikta BiH. Na mandatni period od pet godina za predsjednika Komisije imenovan je Mirsad Bešlagić, za zamjenika predsjednika Božo Mojić i za članicu Komisije Biljana Nuković.

Skupština je dala saglasnost na Pravilnik o dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u JP “Komunalno Brčko“ i saglasnost na Strateški plan ovog preduzeća za period 2019. – 2021. godine.

Poslanici su izglasali i saglasnost na poslovni plan JP “Putevi Brčko“ za 2019. godinu. Odlukom o davanju saglasnosti utvrđena je obaveza ovog preduzeća da završi projekat obilaznice u skladu s glavnim projektom, što podrazumijeva da ne vrše nikakve dodatne građevinske radove na samoj trasi, osim radova koji imaju za cilj poboljšanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju. JP „Putevi Brčko“ su, kako je navedeno, obavezani da investicije za kapitalne projekte usklade s Odjeljenjem za javne poslove.

Od tog preduzeća je zatraženo da izvrši racionalizaciju predloženih rashoda uz istovremeno smanjenje prihoda u iznosu od dva miliona maraka i na taj način umanji iznos sredstava koje je potrebno obezbijediti prema zaključku Skupštine od 25. jula 2018. godine. Time bi preostali dio obaveze koji je potrebno obezbijediti u Budžetu Brčko distrikta za 2019. godinu iznosio milion maraka, a sredstva obezbijeđena racionalizacijom u iznosu od dva miliona maraka JP „Putevi Brčko“ će utrošiti kao vlastita sredstva nedostajućeg iznosa za završetak obilaznice, stoji u saopćenju.

Poslanici su razmatrali Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja JP „Luka Brčko“ za 2017. godinu, kao i Izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja Kancelarije koordinatora Brčko distrikta pri Vijeću ministara BiH za 2017. godinu.

Razmatrana je i Informacija o kupcima električne energije čiji dug prelazi iznos od 100.000 maraka, kao i Informacija o broju registrovanih ustanova socijalne zaštite za smještaj odraslih i starih lica u Brčko distriktu.

Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge da u postupku izrade Pravilnika o opštim, tehničkim i stručnim uslovima za osnivanje i rad ustanove za smještaj starih i odraslih lica taj pravilnik dopuni na način da se obuhvate sve ustanove koje su registrovane za djelatnost socijalne zaštite sa smještajem za starija lica i ustanove koje su registrovane za smještaj koji uključuje određeni stepen zdravstvene njege, a koje su trenutno registrovane kao privatne zdravstvene ustanove za zdravstvenu njegu.

Inspektoratu Brčko distrikta BiH naloženo je da najmanje svaka tri mjeseca vrši inspekcijski nadzor u pogledu prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme, saopćeno je iz Skuštine Brčko Distrikta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta