Kultura     | 16.01.2019. 14:21 |

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici slavi 60. godišnjicu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. januar (FENA) - Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ove godine slavi 60. rođendan, što je ujedno i 60. godišnjica visokog školstva u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, koji je i osnivač najmlađeg javnog bh. univerziteta - Univerziteta u Zenici (UNZE).

- Jako smo ponosni na ovu godišnjicu. Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za naše bosanskohercegovačke i balkanske uslove. Naravno, nikada ne stajemo na tome i ove smo školske godine pokrenuli brojne aktivnosti kako bismo povećali broj studenata - istakao je dekan ovog fakulteta i predsjednik Senata UNZE-a Ilhan Bušatlić.

On je dodao da je u pripremi pokretanje doktorskog studija čime bi ispunili i obavezu iz Bolonjskog procesa, jer za akeditaciju univerziteta moraju imati sva tri studijska ciklusa.

- To će biti zajednički doktorski studij tri fakulteta: Metalurško-tehničkog, Mašinskog i Politehničkog fakulteta, a koji će početi ove godine. Zajednički studij smo organizirali iz praktičnih razloga, zbog broja kandidata, jer moramo imati minimalno 15 polaznika na doktorskom studiju - objašnjava Bušatlić, koji vjeruje da će u prvoj godini imati dovoljan broj doktoranata.

Usvojeni su i elaborati o uvođenju dva nova studijska programa - Inžinjerstvo zaštite okoliša i Zaštita na radu i zaštita od požara.

Rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić ističe kako na UNZE-u studira oko 5.300 studenata ili oko 250 više nego prošle akademske godine te da su ove godine zaustavili trend pada broja studenata.

- Napravili smo nekoliko vrlo bitnih stvari. Poduzeli smo korake da otvorimo nove odsjeke, a ako to tržište rada bude tražilo i nove fakultete. Da damo praktične vještine studentima kako bi dobili diplomu koja je priznata na tržištu rada - ističe Kukić te najavljuje da će, osim doktorskog studija tehničkih nauka, ove godine ustanoviti i doktorski studij ekonomskih nauka.

Kukić napominje da su potpisali i ugovor o osnivanju Foruma univerziteta jugoistočne Evrope.

- To su univerziteti javnog karaktera - od Ljubljane do Tirane. Mi smo na tom spisku 25 univerziteta, što nam otvara veliku mogućnost da se uključimo u vrlo jaku konkurentsku borbu sa ostalim univerzitetima u Evropi - istaknuo je.

Uvjeren je da će to biti veliki iskorak u procesu razmjene profesora i studenata.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dani Filozofskog fakulteta Zenica povodom 30. godišnjice te ustanove

Počela realizacija projekta Erasmus+ SMEQA kojim koordinira UNZE

Potpisan novi kolektivni ugovor za Univerzitet u Zenici, plaća uvećana za 250 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom