Bosna i Hercegovina     | 15.01.2019. 14:11 |

U BPK-u povećan broj osoba koje su zatražile besplatnu pravnu pomoć

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. januara (FENA) - U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde tokom 2018. godine zabilježen je porast broja korisnika besplatne pravne pomoći.

Kako je Feni kazao direktor Zavoda za besplatnu pravnu pomoć BPK Muris Tatarin, različite vrste pravne pomoći zatražilo je 749 osoba, odnosno za 46 više u odnosu na 2017. godinu.

- Od ukupnog broja korisnika usluga kroz zahtjeve je formirano 320 predmeta. Od tog broja 62 su parnična postupka, 109 predmeta upravnog, zatim 25 vanparničnog i 23 izvršnog postupka, kao i jedan predmet prekršajnog i tri upravnog spora. Takođe, imali smo i 97 ostalih predmeta, dok se 429 usluga koje smo pružili odnosi na usmene pravne savjete - pojašnjava Tatarin.

Podsjeća da pravo na usluge ovog zavoda imaju isključivo fizička lica slabijeg imovinskog stanja.

- Riječ je o osobama čiji mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 35 posto prosječne plate Federacije BiH, a nemaju nekretnine ili drugu imovinu koja može podmiriti troškove postupka. Takođe, besplatnu pravnu pomoć na osnovu statusa imaju i  djeca bez roditeljskog staranja, lica kojima je oduzeta poslovna sposobost, žrtve porodičnog nasilja te korisnici stalne novčane pomoći i osobe koje imaju najniže penzije - kazao je Tatarin.

Ističe da je sve to regulisano kantonalnim zakonom, a usluge Zavoda za besplatnu pravnu pomoć BPK ogledaju se kroz davanje pravnih savjeta kao i sastavljanje tužbi, žalbi, prigovora i prijedloga.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta