Svijet     | 15.01.2019. 13:25 |

Netanyahu traži od Irana da 'što brže' napusti Siriju

FENA Internet

TEL AVIV, 15. januara (FENA) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je zatražio od Irana da brzo ukloni snage iz susjedne Sirije ili će se suočiti s kontinuiranim napadima na njih od Izraela.

- Jučer sam čuo od portparola iranskog ministarstva vanjskih poslova da "Iran nema vojno prisustvo u Siriji, mi smo samo savjetnici" - izjavio je Netanyahu na ceremoniji u Tel Avivu tokom koje je imenovan novi zapovjednik izraelskih oružanih snaga.

- Pa, pustite mene da ih posavjetujem - bježite odatle što brže možete jer ćemo mi nastaviti s našom odlučnom politikom napada, kako smo i obećali, neustrašivo i nemilosrdno - kazao je.

U rijetkoj javnoj potvrdi, Netanyahu je izjavio u nedjelju da je Izrael napao, ono što je opisao kao, "iransko skladište naoružanja na međunarodnom aerodromu u Damasku" tokom  vikenda.

Netanyahu je dodao da je Izrael napadao iranske i Hezbollahove mete u Siriji stotine puta.

Izrael je obećao da će spriječiti da se Iran vojno utvrdi u Siriji, u kojoj njegov ljuti neprijatelj podržava vladu predsjednika Bashara al-Assada skupa s  Rusijom i Hezbollahom.

Na ceremoniji imenovanja novog zapovjednika Izraelskog generalštaba, general pukovnika Aviva Kochavija, Netanyahu je ponovio da su  ključni sigurnosni izazov za Izrael "Iran i njegovi teroristički emisari", istaknuvši da je izraelska vojska "spriječila vojno utvrđivanje Irana u Sriji".  

Teheran negira da šalje regularne trupe u borbe u Siriji, navodeći da sirijskoj vladi samo pruža vojne savjetnike i borce paravojski iz raznih zemalja, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo