Servisne informacije     | 13.01.2019. 12:14 |

Iz izvještaja FUCZ-a

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Na području općine Pale u Federaciji BiH i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće proglašeno 10. januara zbog velikih snježnih padavina.

Stanje na terenu je znatno bolje. Konstantno se vrši čišćenje puteva na području općine, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. U toku proteklog dana odblokorana su naselja  Donja i Gornja Čemernica. Za sada nema zahtjeva za pomoć od strane stanovništva.

I na području općine Kladanj je na snazi Stanje prirodne nesreće proglašeno 9. januara zbog visokih snježnih padavina. Od petka nema novih padavina, što znatno olakšava stanje na terenu. Svi putevi I kategorije su prohodni. Radi se na čišćenju puteva II i III kategorije. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i vrši se čišćenje puteva. Od JP „Šume TK“ stigla je pomoć u vidu jedne građevinske mašine koja vrši utovar i uklanjanje snijega. Svi dijalizni pacijenti redovno se odvoze na dijalizu. Nema izraženih problema u snabdijevanju stanovništva.

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, izuzev padinskih dijelova gdje se saobraćaj odvija po vlažnom i klizavom kolovozu na kojem mjestimično ima ugaženog snijega. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

Saobraćajnice I, II i III prioriteta su očišćene. KJKP Rad čisti saobraćajnicIV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je devet specijalizovanih vozila.

Na području Unsko-sanskog kantona magistralni i regionalni putevi su prohodni.

Na području Srednjobosanskog kantona putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, naročito u  općinama Vareš i Olovo.

Na području Kantona 10 svi putni pravci su prohodni. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Kupres-Šuica, Livno-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Zimske službe vrše redovno čišćenje i posipanje cesta. Potreban je pojačan oprez u vožnji na putnom pravcu Livno-Šujica zbog izlaska divljih konja na kolovoz.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona na dionici R-419 Mihalji – Blidinje zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilni zaštite (FUCZ).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Izvještaj Svjetske banke - Širi se jaz između bogatih i siromašnih

Svjetska trgovinska organizacija predviđa oporavak trgovine

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana