Bosna i Hercegovina     | 11.01.2019. 17:30 |

Upitna većina u Skupštini TK, Izabrani samo delegati u Dom naroda

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. januara (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona (TK) izabrala je danas delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, dok je rasprava i odlučivanje o svim ostalim tačkama dnevnog reda prolongirana.

Za bošnjačke delegate izabrani su Senad Alić (PDA), Fahrudin Skopljak (SDA) i Dževad Hadžić (SDP). U Klub Srba iz TK-a izabrani su Slađan Ilić (SDP) i Žarko Vujović (SDP), u Klub Hrvata Boris Krešić (DF), dok će predstavnici "ostalih" iz TK u Domu naroda Parlamenta FBiH biti Mirela Trepanić (NS) i Sandra Imširović (DF). 

Na današnjoj sjednici je trebao biti izabran i bošnjački član rukovodstva Skupštine TK, ali je SBB uskratio podršku kandidatu Bh. bloka Mahiru Mešaliću iz DF-a, čime je dovedena u pitanje najavljena koalicija SDP-a, DF-a, NS-a, SBB-a i SBiH, koja je u proteklom razdoblju dogovarala uspostavu vlasti u ovom kantonu.

- Na posljednjih nekoliko održanih sastanaka tokom koalicionih razgovora bilo je praktično sve dogovoreno i zato smo zakazali nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine, jer smo čvrsto vjerovali da imamo 19 potrebnih poslanika koji su nam potrebni da izaberemo predsjednika i potpredsjednika i tako krenemo u proces formiranja Vlade TK. Međutim, danas deset minuta prije početka sjednice dobili smo obavještenje od kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz centrale, ne mogu podržati kandidata DF-a Mahira Mešalića za predsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda. To praktično znači da građanski blok nema više 19 poslanika, već 17 što nije dovoljno za nastavak procesa uspostave vlasti u TK – kazao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

Na pitanje novinara hoće li SDP sada tražiti novog partnera kada je u pitanju formiranje skupštinske većine, Hadžić je kazao da je "između ostaloga i to jedna od opcija o kojoj ćemo razmisliti”.

S druge strane, iz SDA su naveli da je današnji scenarij bio očekivan, s obzirom na to da je tzv. građanski blok sastavljen od stranaka koje nisu funkcionisale ranije na isti način.

- Mi smo najavljivali da ova koalicija od pet građanskih političkih partija, kako vole sebe nazivati, koja čini 19 poslanika u Skupštini TK, nije stabilna, posebno ako pogledamo ko je čini. Vidimo da tu imamo one koji nekada nisu bili građanski, već narodnjački ili sasvim desničarski. To je konglomerat koji ne može zajedno. Ovo nije znak da se građanski blok raspao. Vidjet ćemo da li će se konsolidovati i imati zajednički nastup u Skupštini TK –  izjavio je predsjednik KO SDA TK i zastupnik te stranke u kantonalnom parlamentu Bego Gutić.

Mahir Mešalić (DF) je izjavio da je izbor skupštinskog rukovodstva zakočen.

- Možda je bolje da je tako i da se iskristališe jasna većina u Skupštini TK i da znamo koji je dalji pravac djelovanja. Ovo za nas konkretno znači da je SBB po drugi put iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da SBB nije dio priče o građanskom bloku – izjavio je Mešalić.

Za formiranje vlasti u TK potrebna je podrška najmanje 18 od ukupno 35 zastupnika u skupštini.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom