Svijet     | 11.01.2019. 15:44 |

Koalicija pod američkim vodstvom započela s povlačenjem iz Sirije

FENA Internet

QAMISHLI, 11. januara (FENA) - Koalicija pod američkim vodstvom protiv tzv. Islamske države počela je s povlačenjem iz Sirije, saopćio je u petak koalicijski portparol.

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa u prošlom mjesecu da povlači 2.000 američkih vojnika zapanjila je saveznike koji su se pridružili Washingtonu u borbi protiv  tzv. Islamske države u Siriji. Visoki američki zvaničnici također su bili šokirani, među njima i ministar odbrane Jim Mattis, koji je podnio ostavku u znak protesta, navodi Reuters.

- Koalicija je započela proces ciljanog povlačenja iz Sirije. Zbog operativne sigurnosti nećemo govoriti o konkretnim vremenskim rokovima, lokacijama ili pokretima vojnika - izjavio je koalicijski portparol, pukovnik Sean Ryan.

Rusija, koja je razmjestila svoje snage u Siriji kao podršku vladi u Damasku, saopćila je kako ima utisak da SAD žele ostati uprkos najavljenom povlačenju američkih vojnika, javila je novinska agencija RIA.

Mještani u blizini graničnih prijelaza koje obično koriste američki vojnici pri dolasku i odlasku iz Sirije saopćili su kako nisu uočili pokrete američkih vojnika većeg obima u petak.

S jedne strane, Turska namjerava pokrenuti vojnu kampanju protiv kurdskih snaga koje su u savezništvu sa Sjedinjenim Državama. S druge strane, sirijska vlada, koja uživa podršku Rusije i Irana, vidi šansu za preuzimanjem kontrole nad velikim površinama zemlje.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je da će zaštita američkih kurdskih saveznika biti preduslov za američko povlačenje. To je naišlo na osudu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, koji je nazvao Boltonove  komentare "ozbiljnom greškom". 

Američki državni sekretar Mike Pompeo, koji u ovoj sedmici obilazi Bliski istok kako bi pružio uvjeravanja saveznicima u predanost Washingtiona regionalnoj sigurnosti, izjavio je u četvrtak da povlačenje neće biti ugroženo uprkos turskim prijetnjama

Kurdske grupe koje kontroliraju sjever zemlje okrenule su se Moskvi i Damasku u nadi da će postići politički sporazum koji bi odvratio Tursku i zaštitio njihovi autonomiju na sjeveru, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo