Svijet     | 11.01.2019. 13:58 |

Juncker: Želimo pomoći May da Britanija izbjegne napuštanje EU bez sporazuma

FENA Internet

BUKUREŠT, 11. januara (FENA) - Vodeći zvaničnik Evropske unije izjavio je u petak kako Unija želi da pomogne britanskoj premijerki Theresi May da izbjegne napuštanje EU bez sporazuma, ali je insistirao da ne može biti ponovnih pregovora o sporazumu o Brexitu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako se uprkos borbi premijerke May da se sporazum usvoji u parlamentu, nastavlja nadati da on sporazum može dobiti podršku tokom glasanja u utorak.

- Mi provjeravamo s Downing Streetom kakva bi pojašnjenja mogla pomoći May da se sporazum prihvati - kazao je.

- Oni, međutim, ne bi to trebali shvatiti kao nove pregovore - dodao je Juncker.

Britanija i EU postigli su sporazum o Brexitu u novembru, ali je on naišao na protivljenje u britanskom parlamentu. May je odgodila glasanje o sporazumu prošlog mjeseca kako bi izbjegla uvjerljivi poraz, i malo je nagovještaja da je u međuvremenu dobila dodatnu podršku.

May je obećala da će tražiti dodatne garancije od Bruxellesa oko najspornijeg pitanja, statusa granice Republike Irske i Sjeverne Irske.

EU je odlučna da se pravno obavezujući sporazum na 585 stranica ne može ponovo otvarati, ali zvaničnici EU tragaju za diplomatskom terminologijom koja bi bi mogla odagnati brige britanskih poslanika.

Bez sporazuma, Britanija se suočava s neprimjerenim napuštanjem EU 29. marta i pojavila su se strahovanja da bi to moglo izazvati haotične prizore na granicama, u lukama i na aerodromima. Poslovni ljudi i građani suočili bi se sa sedmicama i mjesecima neizvjesnosti dok pokušavaju saznati šta im donosi nejasna budućnost.

- Ne dopada mi se mogućnost nepostizanja sporazuma - izjavio je Juncker tokom posjete Rumuniji, zemlji koja je početkom ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedavanje EU, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'