Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naša stranka

Saopćenje

Enisa Spahić: GPS narukvice za djecu s posebnim potrebama značajno povećavaju njihovu sigurnost

U Americi je u martu prošle godine stupio na snagu zakon kojim se do 2022. predviđa potrošnja 22 miliona dolara za nabavku GPS uređaja u svrhu starateljske pratnje djece iz autističnog spektra.

U BiH, nažalost, nismo baš naviknuti na primjenu pozitivnih praksi iz naprednog svijeta, ali postoje izuzeci. Jedan od njijh je općina Novi Grad u čijem su budžetu za ovu godinu planirana sredstva za finansiranje GPS narukvica djeci i odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju, invalidnim i osobama s demencijom.

GPS narukvice najčešće služe za pronalazak tih osoba u slučaju da se izgube.

Sredstva su uvrštena u budžet na osnovu amandmana koji je podnije Enisa Spahić, vijećnica Naše stranke u Općini Novi Grad.

''Korisnici, mislim tu i na staratelje, osjećat će se sigurnije uz dodatak kao što je GPS narukvica pomoću  koje  će pratiti njihovo kretanje i u svakom momentu znati gdje se nalaze. Ono što bih željela jest da ovo bude prepoznato kao primjer dobre prakse vijećničke i općinske brige za svoje najosjetljivije građane te da se i u drugim općinama to primijeni'', rekla je Spahić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.