Bosna i Hercegovina     | 10.01.2019. 12:11 |

Klub zastupnika DF-a i GS-a: Jasno naznačena moguća parlamentarna većina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Nastavak Konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, tačnije način glasanja zastupnika za prijedlog popunjavanja rukovodstva doma i u nastavku, način glasanja zastupnika o Prijedlogu budžeta FBiH za 2019. godinu, jasno je naznačio moguću parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu, saopćila je Demokratska fronta (DF) prenoseći stav poslaničkog kluba te stranke i Građanskog saveza (GS).

- Ozbiljnom argumentacijom, hitnost procedure donošenja budžeta osporavali su predstavnici: DF-a, SDP-a i NS-a, no uz podršku SDA, HDZ-HNS, SBB-a, PDA i A-SDA i uz suzdržanost Naroda i pravde, HDZ 1990, Laburističke stranke i jednog zastupnika Nezavisnog bloka, hitna procedura je usvojena. Nakon višečasovne rasprave o budžetu, podnošenja brojnih amandmana, budžet je usvojen s 57 glasova „za“, „protiv“ je bilo 25, a četiri „suzdržana“. Budžet su podržale: SDA, HDZ-HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ1990 i Laburistička stranka. Dakle, nastavlja se praksa donošenja budžeta s kašnjenjem dostavljanja Prijedloga od Vlade, bez javne rasprave, što je svakako u konačnici razlog upućivanja brojnih amandmana na tekst Prijedloga, pri čemu je Vlada ponovo pokazala neviđenu bahatost odbivši sve predložene amandmane - saopćeno je iz citat je DF-a.

Kroz Prijedlog budžeta koji je sačinila Vlada Federacije jasno je da građani u mnogim segmentima života u Federaciji neće osjetiti nikakva konkretna poboljšanja, smatraju poslanici DF-a i GS-a.

- Obraćanje premijera Novalića i floskule o tome kako nam proizvodnja raste, poslovno okruženje sve je povoljnije, bilježimo ekonomski rast itd., samo je još jedna potvrda da građani i izvršna vlast žive u dva paralelna svijeta. U obrazloženju pojedinih stavki, u najmanju ruku ima i vrlo upitnih tvrdnji, a jedna od njih je da je u Federaciji uvezan staž za sve radnike koji su stekli uslove za penziju - navede iz DF-a. 

Za poslanike DF-a i GS-a, jedna od spornih tačaka u budžetu je i predviđenih gotovo 14 miliona za povećanje plata.

Iz DF-a ističu da su zastupnici Kluba uz te stranke i Građanskog saveza jasno rekli stav o tom pitanju, koji je na neki način već odavno izrečen kroz upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kroz koji su jasno definisana smanjenja plaća izabranih zvaničnika. "Povećanje osnovice nikako ne može biti opravdano za izabrane zvaničnike i funkcionere, no to ne znači da nije opravdano za radnike kojim više od deset godina nije povećana plata i kojim je ta osnovica nekada davno nepravedno smanjena".

Među odbijenim amandmanima na Prijedlog budžeta i zakona o izvršavanju budžeta našli su i amandmani zastupnika Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza, kojim su pokušali osigurati sredstva koja nisu u značajnoj mjeri predviđena u oblastima borbe protiv korupcije i kriminala, za bolju zdravstvenu zaštitu građana, održivost i razvoj poljoprivrede, provođenje Zakona o zaštiti od nasilja nad ženama i djevojčicama, rješavanje pitanja ujednačavanja porodiljskih naknada, projekte iz oblasti kulture, zaštitu nacionalnih spomenika „stare jezgre grada Mostara i zaštitu i rehabitaciju Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, uz podršku donošenja budžeta za grad Mostar uz mnogo veću odgovornost i transparentnost.

- Ovo je bio samo pokušaj nastavka našeg djelovanja da se kroz budžet odgovorno rješavaju teška otvorena pitanja građana ove zemlje. U pravcu nastojanja da podržimo borbu za prava građana Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza predao je u parlamentarnu proceduru i Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica koja su definisana u ranijem periodu, nakon tematske sjednice o pitanjima boračke populacije.

Mi ćemo nastaviti borbu da realizujemo ono što smo građanima u predizbornoj kampanji i obećali, bez obzira učestvovali u obnašanju vlasti ili bili u opoziciji. Jučerašnji dan pokazao je ko prodaje obraz i pod noge baca datu, javno izrečenu riječ i obećanje građanima ove zemlje - poručili su iz Kluba poslanika DF-a i GS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta