Kultura     | 09.01.2019. 13:13 |

Na sceni SARTR-a 11. januara premijerno predstava 'Nigdje nikog nemam'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 9. januara (FENA) – Predstava SARTR-a „Nigdje nikog nemam", po tekstu Edwarda Bonda, a u
Koprodukciji Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra, premijerno će biti izvedena 11. januara.

U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj, koji je ujedno i reditelj .

Radnja drame „Nigdje nikog nemam“ postavljena je u  budućnost, u  društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Fokus predstave usmjeren je na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

Direktor SARTRA Aleš Kurt  rekao je da ga raduje kad  glumci iz ansambla dođu  sa idejom iza koje stanu , kad imaju nešto što zaista žele da postave na scenu.

- Obično iz takve motivacije dolaze dobre  predstave. I u ovom slučaju je tako. Oni su došli sa tekstom koji su željeli da rade. Imali su želju da  to naprave. Vjerovali smo u projekt , da će to biti dobro, i to i jeste dobro - rekao je Kurt.

Kurt je naveo da se radnja predstave  dešava u  nekakvom  postapokaliptičnom društvu u budućnosti, te dodao da se njemu čini da i  danas dosta ljudi živi na taj način   gdje jedni  žive jako lijepo, imaju čiste svijetle stanove , a drugi žive u gradovima koji su pretvoreni u prah i pepeo.

Reditelj i glumac u predstavi Alban Ukaj rekao je da su željeli da urade predstavu te da su se  zajednički odlučili za tekst „Nigdje nikog nemam“.

- Ovaj tekst ima potencijal. Nudi da govorimo o onome o čemu bismo željeli govoriti. Bond  je napisao tekst 2000. godine. Pisao je o nekoj bliskoj budućnosti 2077.godine  u koju  je smještena radnja. Ali mi smo ga, mi ljudski rod, preduhitrili, malo smo ubrzali tu dekadenciju to stanje duha o kojem Bond piše -rekao je Ukaj.

Ukaj je istakao da nisu vršili  nikakve intervencije na tekstu kako bi ga prilagodili sadašnjem trenutku, ali, kako kaže,  ipak  su dobili ono što su htjeli.

-Govorimo o negiranju genocida, o veličanju ratnih zločinaca, o zabrani prošlosti . Kod Bonda je  zabranjeno  sjećanje  pokretač  radnje. Na neki način i kod nas se sve više potiskuje prošlost, jer je bolna, s namjerom da dođe do pomirenja, aA  došli do toga da je  svako zalutao, da je svako napravio svoju istoriju,  da imamo tri različita  obrazovna sistema ...

Snežana Bogićević  rekla je da je autor napisao ovaj tekst kad je imao šesdeset i šest godina  u kojima je imao priliku da  se susreće s nasiljem i vidi kako  je čitava planeta obilježena nasiljem, ratom…

-To ga je dovelo da napiše ovaj tekst o budućnosti, ali ovo nije nikakva  naučna fantastika  jer su simptomi već tu. Te 2077. kao da vlada dezorijentiranost , stanje u  kojem čovjek ima poremećenu svijest o tom prostoru, vremenu , međuljudskim odnosima. I Bond nudi rješenje, ali  ga nudi da  te nekako jeza uhvati. Mi  već nudimo te  simptome tog ekstremnog svijeta o kojem on piše. Zato što nestaje empatije, solidarnosti , svi smo okrenuti  samo ka sebi i to dovodi do gubitka ljudskosti – rekla je Bogićević.

Jasenko Pašić je rekao da ovo ipak nije   komad o postapokaliptičnom društvu nego da se apokalipsa dešava sada  i da traje i da  ovo o čemu Bond piše nije daleko, nego je jako blizu, tu iza ugl,a  ali  to ne  želimo da priznamo.

U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ. Reditelj je Alban Ukaj, dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović.

Predstava će, nakon premijere, biti izvedena i 12., 14. i 15. januara.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

U produkciji iMTM na sceni Pozorišta mladih predstava 'Londonska priča'

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu