Kultura     | 07.01.2019. 17:54 |

Regionalni nagradni konkurs za mlade o temi 'Suočavanje s prošlošću'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) pozvalo je mlade dizajnere da kreiraju plakat o temi "Suočavanje s prošlošću" i uzmu učešće na konkursu/natječaju i izložbi koja će biti otvorena u okviru XXXV Internacionalnog festivala "Sarajevska zima 2019." od 21. februara do 2. marta u Galeriji "Novi hram".

Konkurs će biti otvoren do 14. februara, saopćeno je iz ULUPUBiH-a.

Na konkursu mogu učestvovati mladi od 16 do 35 godina iz post-jugoslovenskog regiona.

Žiri će činiti članovi ULUPUBiH-a - profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Dalida Karić-Hadžiahmetović, višestruko nagrađivani bh. grafički dizajner Miodrag Spasojević Štrika i mladi multimedijalni umjetnik i dizajner Bojan Stojčić.

Koordinatorica projekta je Miomirka Mila Melank. Odluke o učesnicima izložbe i nagradama žiri će donijeti 16. ili 17. februara 2019. Bit će dodijeljene tri nagrade, prva u iznosu od 500 KM, druga 300 KM i treća 200 KM.

Pobjednik konkursa, koji zajednički realizuju ULUPUBiH i Fond za humanitarno pravo, bit će proglašen na otvaranju izložbe 21. februara.

Projekat "Mladi grade mir na zapadnom Balkanu – Suočavanje" ima za cilj da uspostavi dijalog i omogući aktivno i kreativno angažovanje mladih u procesima suočavanja sa prošlošću.

Kako se navodi u saopćenju, uprkos obilju sudski utvrđenih činjenica o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka, 20 godina kasnije trajni mir još uvijek izmiče. Onemogućavaju ga rasprostranjena nekažnjivost, ignorisanje žrtava, javno veličanje odgovornih za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, kao i postojanje etnički pristrasnih i međusobno suprotstavljenih narativa o događajima, žrtvama i odgovornim akterima.

Nedostatak konstruktivnih i inkluzivnih dijaloga o naslijeđu ovih ratova dodatno otežava prihvatanje odgovornosti za zločine i suočavanje sa njihovim posledicama. Različita sjećanja na ratove prenose se i na mlade generacije. Formalni obrazovni programi ne nude prikaz nedavne prošlosti koji je zasnovan na sudski utvrđenim činjenicama, već šture, selektivne i etnički pristrasne informacije o ratnim događajima.

Znanje mladih o prošlošti je stoga veoma ograničeno, što nepovoljno utiče i na njihov angažman u širenju istine i zahtijevanju pravde za počinjene zločine. Aktivnosti koje osmišljavaju, organizuju i sprovode mladi naročito nedostaju na nivou lokalnih zajednica, koje treba da predstavljaju žarište društvenih inicijativa i dijaloga. Ovakva situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju izgledima za pomirenje u regionu, naglašava se u saopćenju ULUPUBiH-a.

Fond za humanitarno pravo (FHP) i organizacija Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) prepoznaju mlade kao ključne aktere u izgradnji trajnog mira na zapadnom Balkanu. Neopterećenost mladih direktnim iskustvom rata, kao i otvorenost za saradnju i potragu za inovativnim rešenjima, čine ih nezaobilaznim učesnicima u procesu suočavanja sa prošlošću. Ovaj poziv ima za cilj omogućiti mladima vizuelnim umjetnicima i grafičkim dizajnerima zagovaranje pravde i odgovornosti za nedjela iz prošlosti i preuzimanje aktivnije uloge u procesu pomirenja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tanović: Primijenjena umjetnost i dizajn trebaju promatrati društvo kao cjelinu

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

Na Izbornoj skupštini ULUPUBiH izabrani novi organi upravljanja, Samina Tanović nova predsjednica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo