Ekonomija     | 07.01.2019. 14:33 |

U Kalesiji održan skup o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

TUZLA, 7. januara (FENA) - Promocija održive poljoprivredne proizvodnje bila je tema skupa predstavnika Općine Kalesija, poljoprivrednih zadruge i poljoprivrednika iz Kalesije.

"Kornišon-Bosnia" Kalesija i PZ "Agropromet" Tuzla ponudili su učešće sa 40 posto u nabavci plastenika i repromaterijala. Sa 20 posto potporu toj vrsti proizvodnje pruža i Općina Kalesija.

Viši saradnik za poljoprivredu u Općini Kalesija Fadil Hamzić rekao je da će to pomoći lokalnim poljoprivrednicima i olakšati im da dođu do početnih ulaganja.

Mirsad Huseinović proizvodnjom kornišona bavi se tri godine i zadovoljan je prinosima. Prošle godine proizveo je 7,5 tona, od toga 5,5 kornišona prve klase. Za razliku od prethodnih godina, ulaganje od samo 40 posto u proizvodnju smatra velikom olakšicom.

- Ova podrška je značajna za budućnost svih nas, a posebno kako bi se i drugi uključili i radili ovo isto - rekao je Huseinović. 

Svi koji se odluče za proizvodnju krastavca kornišona imat će i stručnu podršku agronoma iz "Kornišon-Bosnia" Kalesija. Za otkup se kažu ne trebaju brinuti. Njihova je obaveza da osiguraju zemljište, vodu i radnu snagu.

Predstavnik te kompanije Fahrudin Delibajrić naveo je da su na skupu upoznali zainteresovane o onom što će raditi ove godine i šta znači proizvodnja kornišona.

Istakao je da ta kultura na malim površinama može imati dobar urod, zbog čega je dobra za sitna poljoprivredna gazdinstva.

Proizvodnja jagodičastog voća u Kalesiji je u začetku. Cilj je da se ove godine stanje u ovoj oblasti znatno popravi.

Bliži se početak sjetve. S jednog dunuma zemlje može se ubrati između četiri i pet tona kornišona a uz stručnu pomoć koja im je ponuđena i više. Ukoliko poljoprivrednici prihvate taj način ulaganja vrlo brzo bi trebali potpisati ugovore s organizatorima ovog skupa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2444

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Uh67uoc5dsqAOBYJz9hoBd1T6wR7iXi4?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo