Regija     | 02.01.2019. 13:52 |

Crnogorska partija upozorila na omalovažavanje Crnogoraca u Srbiji

FENA Mladenka Krilic

PODGORICA, 2.  siječnja (FENA) - Crnogorska partija je u srijedu upozorila da je u Srbiji prisutno "omalovažavanje i nipodaštavanje" pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, te da se država, javnost, političke partije, organizacije i mediji moraju suprotstaviti tom trendu i žurno prekinuti s promoviranjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji.

-Danas se Crnogorci u Srbiji suočavaju s otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete 'Montenegrini', 'Dukljani', 'Milogorci', 'Titovi Crnogorci' i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od javnosti ili države - navodi se u priopćenju Crnogorske partije.

Partija je ocijenila da su takvi "pokušaji dehumaniziranja pripadnika crnogorske zajednice opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji".

Partija je reagirala i na izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je za Crnu Goru izjavio "kamo sreće da se nikad nismo ni spajali", prenose crnogorski mediji.

-Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke 'kvazimodo' države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori - poručili su iz Crnogorske partije.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo