Kultura     | 28.12.2018. 20:07 |

Prvo kolo edicije 'Bošnjaci' predstavljeno u Mostaru

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 28. prosinca (FENA) - Mostarska promocija prvog kola edicije "Bošnjaci" održana je u petak u Centru za kulturu Mostar.

Spomenuta edicija predstavlja znanstveno-istraživački projekt koji je pripremljen u povodu 25. godina od Bošnjačkog sabora, koji je održan 28. rujna 1993. godine, a na kojemu je vraćeno povijesno ime Bošnjak, istaknuto je na promociji.

Inicijator projekta su tjednik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, a kroz projekt se istaknuti bošnjački autori dotiču temeljnih povijesnih, jezičkih, vjerskih i kulturnih pitanja važnih za identitet Bošnjaka.

Na mostarskom predstavljanju ovog projekta govorili su Salem ef.Dedović, Fahrudin Rizvanbegović, Filip Mursel Begović, Adnan Žiško, Jasmin Hodžić, Fuad Ohranović, Senad Suljić i Asim Krhan.

U okviru edicije "Bošnjaci" bit će objavljeno ukupno deset knjiga u dva kola, a prvo kolo čine naslovi: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

U drugom kolu, čije se objavljivanje očekuje na proljeće 2019. godine, riječ je o knjigama: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo