Bosna i Hercegovina     | 28.12.2018. 14:38 |

Članovi EDUS-a sa Konakovićem, Fortom i Bogunić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, podržano zastupnicima Skupštine Kantona,  tražiti će bolja rješenja za funkcioniranje EDUS-a, Udruženja Edukacija za sve.

Djeca sa poteškoćama u razvoju koja svoje vještine i obrazovanje stiču kroz ovaj program trenutno su upisana u Centar "Vladimir Nazor" te je ova javna ustanova na temelju sporazuma sa Udruženjem omogućila realizaciju  programa.

Spomenuti sporazum ističe sa 31. decembrom 2018. godine i otvorilo se pitanje daljeg rada Udruženja. Kako je rečeno na današnjem sastanku predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, premijera Edina Forte i ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić sa članovima ovog udruženja, sredstva za nastavak ove saradnje će biti osigurana.

Međutim, kako su se obje strane složile na osnovu dosadašnjih iskustava, potrebno je naći drugačiji, optimalniji koncept djelovanja EDUS-a, s  obzirom na njegove specifičnosti u pristupu i modelu obrazovanja i osposobljavanja predškolske djece za njihovo uključivanje u dalji obrazovni proces.

Zastupnici su prošle godine dali podršku i Elaboratu, tačnije inicijativi za osnivanje naučnog centra za podršku inkluziji, budući model funkcioniranja EDUS-a.

Predsjedavajući Konaković i zastupnici koji su i u prethodnom periodu stalno ukazivali na problem uključivanja EDUS-a u sistem, iskazali su spremnost da se zajednički dođe do modela optimalnog funkcioniranja ovog udruženja. Država bi jednim dijelom mogla pratiti ovakvu privatnu inicijativu i gdje bi novac pratio dijete, što znači da bi finansijske potrebe bile iskazane na osnovu potreba djeteta u ovom sistemu.

- Dobre prakse moramo više primjenjivati, mijenjati klimu u društvu kada je riječ o brizi za ove mališane, moramo usvajati i primjenjivati nove, savremene metodologije u ovoj oblasti, a poseban fokus trebamo staviti na kvalitetnu edukaciju kadra koji radi sa ovom djecom. Imat ćete moju punu podršku u ovome - istakla je ministrica Bogunić, uz kako je navela, primjenu, ali i promjenu zakonske regulative kako bi takvi procesi mogli neometano teći.

Podrška je obećana i od premijera Edina Forte, uz  naglašavanje da trenutna kratkoročna pomoć nije upitna, da se rad ne smije zaustaviti, ali da traženje dugoročnog i sistemskog rješenja mora biti najvažniji zadatak.

- Dugoročan cilj specijalnog obrazovanja je da se dijete vrati u redovno obrazovanje. Na tome gradimo naš pristup i modele obrazovanja ovih mališana - poručila je sa današnjeg sastanka izvršna direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'