Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 18:29 |

Dragičević: U nedjelju veliki skup i zahtjevi da se ispune do 9. januara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. decembra (FENA) - Davor Dragičević, otac stradalog banjalučkog mladića Davida, najavio je večeras da će u nedjelju održati, kako je naveo, veliki skup u Banjoj Luci na kojem će iznijeti određene zahtjeve koji treba da budu realizovani do 9. januara.

Na glavnom gradskom trgu, on, članovi grupe „Pravada za Davida“ i drugi građani su se kratko zadržali, cijelo vrijeme šetajući, a na tom prostoru ponovo su bile primjetne jake policijske snage, koje su ih ponovo pozivale da se raziđu, jer nemaju dozvolu za okupljanje.

Predviđeni Dragičevićem, koji je nosio svijeću u ruci, i večeras su okupljeni kretali ulicama kojima se kobne večeri u martu kretao David Dragičević.

Njegov otac kaže da će tim Davidovim stazama ići svako veče, a uputio je brojne oštre optužbe na račun zvaničnika RS-a i pripadnika MUPRS-a, koje krivi za smrt Davida.

On i Davidova majka Suzana Radanović su se zahvalili građanima i u drugim gradovima, u kojima se organizuju skupovi podrške.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač  jučer je pozvao članove grupe „Pravada za Davida“ da zvanično zatraže odobrenje za skup, navodeći da su se gotovo devet mjeseci održavali skupovi u centru Banje Luke, koji nikada nisu bili prijavljeni, ali ih MUPRS-a nije zabranjivao, sve dok su bili mirni, ali da se odnedavno s tih okupljanja, kako je rekao, poručuju stvari koje imaju i krivičnu odgovornost.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka glavno mjesto krivice za sve što se dešava u slučaju "Dragičević", te upitao zašto „Pravda za Davida“ ne protestvuje pred tom pravosudnom institucijom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo