Stranačke aktivnosti     | 27.12.2018. 16:45 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Na novogodišnjoj konferenciji za medije danas su u Sarajevu predstavljeni ministri u Vladi Kantona Sarajevo koji su delegirani u ime Naroda i Pravde, a predsjednik ove stranke Elmedin Konaković osvrnuo se i na godinu koja je na izmaku kao i na druga aktuelna pitanja.

„Želimo Kanton Sarajevo predstaviti u najboljem svjetlu, kao početak priče koja će se širiti diljem BiH. Partner smo svima koji žele ovu zemlju učiniti boljom, a ulazak u vlast ne doživljavamo kao privilegiju, već kao odgovornost“, rekao je na početku konferencije za medije predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Javnosti su predstavljena četiri nova ministra u Vladi KS koji su delegirani u ime Naroda i Pravde, a tri ministra nisu članovi ove stranke, napomenuto je na početku konferencije za medije.

Tako su se javnosti danas prvi put obratili Amel Kovačević, novi ministar finansija KS, Zineta Bogunić, nova ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS, Admir Katica, novi ministar unutrašnjih poslova KS i Haris Bašić, novi ministar za privredu KS.

Ministrica obrazovanja Zineta Bogunić rekla je danas da je prvi izazov reguliranje trezorskog poslovanja Univerziteta u Sarajevu, a potom i reforma obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

„Promjene uvijek idu teško, ali one uvijek donesu rezultate“, kazala je ministrica Bogunić koja je bila članica Komisije za izradu Strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2017-2022. Također, najavila je i nastavak modernizacije nastavnih planova i programa. Osvrćući se na kritike da je stara za funkciju koju će obnašati, Bogunić je kazala kako su neke od svjetskih liderki, kao što je Angela Merkel i Theresa May, njena generacija. Također, najavljene su i promjene u samom Ministarstvu koje će sistematski dati veći značaj pitanju mladih.

Amel Kovačević, ministar finansija, kazao je da je Kanton Sarajevo geografski potentno područje te da postoji značajan prostor za poboljšanje u smislu privlačenja investicija. Kovačević je najavio i fokus na rashodnovnoj strani budžeta te blisku saradnju sa Ministarstvom za privredu KS. Komentirajući navode iz afera „Panamski papiri“ koji su otkrili da je Kovačević posjedovao offshore račun još jednom je pojašnjeno kako taj račun nikada nije bio aktivan niti je preko njega ostvaren bilo kakav promet.

Novu politiku, posebno u oblasti poticaja, najavio je i ministar za privredu KS Haris Bašić. On je danas rekao da je isplata nekih poticaja koje je ranija vlast odobrila već stopirana, a u budućnosti će se poticaji dijeliti isključivo shodno jasnim kriterijima, prvenstveno privrednicima koji prave novu vrijednost.

Ubistvo Dženana Memića potreslo je cijelu Bosnu i Hercegovinu, a novi ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica rekao je danas da je ovaj slučaj za MUP značajan jer je stvorio bazu za rad na reformi policije.

„Postoji dobra baza za reformu, u policiju se mora vratiti struka i mora se raditi na edukaciji kadrova“, kazao je Katica. 

Na pitanje o eventualnim pregovorima sa SDA, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković danas je rekao da je ova stranka spremna podržati sve sto je državotvorno i dobrobit za domovinu.

„Mi ćemo biti svakom partner ko radi za našu domovinu, ali sa SDA nećemo obnašati vlast, znaju da smo ozbiljni i ne zovu nas“, kazao je Konaković.

Govoreći o krizi uspostave vlasti na novu FBiH Konaković je rekao da ne treba zanemarivati hrvatsko pitanje, ali i da politika Čovića nije dobra i da je on osoba koja generiše krize. Stav Naroda i Pravde je da Dom naroda FBiH ne smije biti formiran prije očitovanja Ustavnog suda BiH o odluci Centralne izborne komisije BiH da se pri formiranju Doma naroda FBiH primijeni popis iz 2013. godine.

 

Biografije novih ministara:

Admir Katica rođen je 1975. godine, a na poziciju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dolazi iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) gdje je obavljao funkciju šefa kabineta predsjednika VSTV-a. Od 2014. član je i Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo za izbor i reviziju komesara MUP-a KS, a ranije je radio i u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, SIPA-i i MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS, rođena je 1956. godine i magistrica je upravljanja kvalitetom u obrazovanju (Ekonomski fakultet u Sarajevu). Angažman u prosvjeti započela je 1980. godine u Puli gdje je od 1986. do 1991. imala zvanje univerzitetskog profesora na Pedagoškom fakultetu u Puli. Tokom agresije na BiH bila je pripadnica Armije BiH i iz rata je izašla sa činom natporučnika. Od 1998. vraća se u obrazovanje i radi kao direktorica Osnovne škole „Čengić Vila 1“. Koautorica je nekoliko knjiga i priručnika, članica je Komisije za izradu Strategije razvoja obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo za period 2017-2022.

Amel Kovačević rođen je 1972. godine i u javnosti je prepoznat kao bivši ambasador BiH u Kini. Na poziciju ministra finansija KS dolazi sa pozicije direktora sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke gdje je postigao izvanredne rezultate u rastu portfolija, prihoda i profitabilnosti poslovnog segmenta u svojoj odgovornosti. Kovačević je magistar ekonomije, a kao predavač radio je na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo i The Noel Baker Center for Business and Management Studies.

Bivši ambasador BiH u Danskoj Haris Bašić novi je ministar za privredu KS. Bašić je rođen 1974. i doktorski je kandidat u oblasti poslovne ekonomije. Obavljao je funkciju savjetnika i šefa kabineta člana Predsjedništva BiH. Bašić je višegodišnji predavač u oblasti poslovne ekonomije. Kao ekspert u oblasti istraživanja i edukacije dvije godine je proveo u Centru za međunarodni razvoj Univerziteta New York. Sudjelovao u izradi (javnih) politika kao dio tima brojnih think-thankova u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom