Bosna i Hercegovina     | 27.12.2018. 15:36 |

Vlada FBiH - Utvrđen Plan provođenja statističkih istraživanja za 2019. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. decembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, koja je završena u Sarajevu,  podržala inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju „Projekta izgradnje gradske saobraćajnice I transverzala dionica II (Bare - tunel Kobilja Glava - Hotonj)" u iznosu od 35.000.000 eura i prihvatila informaciju o ovom kreditu kao osnovu za vođenje pregovora.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora sa EBRD-om s kojim će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, a krajnji dužnik je Kanton Sarajevo.

Utvrđen je Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH za 2019. godinu koji predstavlja pravni osnov za prikupljanje statističkih izvještaja. Njime se utvrđuju sadržaj i namjena istraživanja, periodika provođenja istraživanja, jedinice posmatranja i izvještajne jedinice, izvori i način prikupljanja podataka, obaveze izvještajnih jedinica u pogledu rokova za davanje podataka i rokovi za prve rezultate obrade statističkih podataka.

Federalna vlada upoznata je danas sa Izvještajem globalne konkurentnosti koji publikuje Svjetski ekonomski forum (WEF) i dokumentom Lakoća poslovanja koju objavljuje Svjetska Banka (WB). Zadužen je Zavod za programiranje razvoja FBiH da, na osnovu ove analize, pripremi i prijedlog mjera i aktivnosti koje bi trebalo preduzeti na poboljšanju pozicije BiH u ovim segmentima. Vlada je zatražila hitne i dugoročne mjere za djelovanje za poboljšanje stanja.

Kada je riječ o konkurentosti Bosne i Hercegovine ove godine Izvještaj pokazuje da je među 140 zemalja rangirana na 91. mjestu sa ocjenom 54,2 (maksimalna ocjena je 100). U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ukupne ocjene za 0,4 boda, što nije uticalo na poboljšanje ranga, jer je BiH ove godine zabilježila pad za jedno mjesto kada je u pitanju indeks globalne konkurentnosti.

Posmatrajući pojedinačno svih 12 stubova konkurentnosti, koji čine ukupni indeks i prema kojima se rangiraju zemlje, ove godine BiH bilježi napredak u četiri stuba.

Kada je u pitanju izvještaj Lakoće poslovanja koji predstavlja kvantitativne pokazatelje poslovne regulative među zemljama, ove godine je Bosna i Hercegovina među 190 zemalja rangirana na 89. mjestu sa ocjenom 63,82 (maksimalna ocjena je 100). U odnosu na prethodnu godinu zabilježeno je poboljšanje ocjene za 0,3  boda što, također, nije uticalo na poboljšanje ranga, te je i po ovom rangiranju BiH zabilježila nazadak za tri mjesta.

Danas je data saglasnost federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za potpisivanje Aneksa 4. Ugovora o koncesiji crpljenje mineralne vode na lokalitetu Crni vrh, izvorište Kiseljak, općina Tešanj. Koncesionar „Gaza" Tešanj d.o.o. se obratio koncesoru Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa zahtjevom za eksploataciju vode od 19.008 litara na dan. Razlog za povećanje količine crpljenja vode je veća potražnja kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija koje je zaduženo da, uime Vlade FBiH, pripremi pismo o nepostojanju interesa za kupovinu udjela Hrvatskog telekoma d.d. Zagreb u Hrvatskoj pošti d.o.o. Mostar, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!