Stranačke aktivnosti     | 26.12.2018. 22:09 |

Otvoreno pismo Platforme za progres

FENA Saopćenje

Otvoreno pismo međunarodnoj zajednici

Vaše ekselencijo,

Historija je puna primjera kada je demokratska, civilizovana međunarodna zajednica davala ustupke diktatorima, despotima i tiranima, u ime mira i stabilnosti koji nikada nisu došli, jer ih totalitarizam ne poznaje. Zar nam drugi svjetski rat nije dovoljan primjer?

Trenutni događaji u Banjaluci, gdje vlast na očigled svijeta hapsi žrtve kriminala, novinare, političare i nedužne građane, su samo posljednji u nizu sve intenzivnijeg narušavanja demokratskih normi i ljudskih prava, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Međutim, Bosna i Hercegovina nije izolovana u svom maršu ka totalitarizmu, narušavanju ljudskih sloboda i iskorištavanju cjelokupne zajednice od strane malog broja diktatorstvu sklonih političara koji ne prezaju ni od čega samo da ostanu na vlasti i kontrolišu resurse cijelog društva. Srbija i Hrvatska su već odavno na putu politike ekspanzionizma na račun drugih naroda i država pri čemu koriste propagandu o takozvanoj nacionalnoj superiornosti u odnosu na susjedne narode, dok njihovi vlastiti narodi pate zbog slabog kvaliteta života, nedostatka osnovnih sloboda i potrebe da napuste domovinu u potrazi za boljim životom.

Ovakvo stanje nije ograničeno na Zapadni Balkan. Ono je sve prisutnije u cijelom svijetu. Demokratija i raznolikost su pod strahovitim pritiskom snaga totalitarizma i jednoumlja koje koriste demokratiju da dođu na vlast samo da bi joj postepeno odsjekli krila kako ih drugi ne bi mogli zamijeniti. Ako međunarodna zajednica nastavi sa ustupcima diktatorima i despotima, doći će u poziciju gdje mirna rješenja više neće biti moguća.

Bosna i Hercegovina je primjer na kojem međunarodna zajednica može i mora da pokaže da postoji crvena linija koja se ne može preći. Bosna i Hercegovina je zajednica ljudi koji već vijekovima žive zajedno poštujući međusobne vjerske i kulturološke razlike uprkos pritiscima i teritorijalnim pretenzijama susjeda. Način na koji svijet reaguje na stanje u Bosni i Hercegovini danas pokazatelj je načina na koji će svijet izgledati sutra. Izbor je na međunarodnoj zajednici: svjetlo ili tama, demokratija ili diktatorstvo, progres ili nazadak? Od ovog izbora zavisi i njihova vlastita sudbina, jer u Bosni i Hercegovini civilizacija i demokratija brane same sebe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta