Stranačke aktivnosti

Otvoreno pismo Platforme za progres

Saopćenje

Otvoreno pismo međunarodnoj zajednici

Vaše ekselencijo,

Historija je puna primjera kada je demokratska, civilizovana međunarodna zajednica davala ustupke diktatorima, despotima i tiranima, u ime mira i stabilnosti koji nikada nisu došli, jer ih totalitarizam ne poznaje. Zar nam drugi svjetski rat nije dovoljan primjer?

Trenutni događaji u Banjaluci, gdje vlast na očigled svijeta hapsi žrtve kriminala, novinare, političare i nedužne građane, su samo posljednji u nizu sve intenzivnijeg narušavanja demokratskih normi i ljudskih prava, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Međutim, Bosna i Hercegovina nije izolovana u svom maršu ka totalitarizmu, narušavanju ljudskih sloboda i iskorištavanju cjelokupne zajednice od strane malog broja diktatorstvu sklonih političara koji ne prezaju ni od čega samo da ostanu na vlasti i kontrolišu resurse cijelog društva. Srbija i Hrvatska su već odavno na putu politike ekspanzionizma na račun drugih naroda i država pri čemu koriste propagandu o takozvanoj nacionalnoj superiornosti u odnosu na susjedne narode, dok njihovi vlastiti narodi pate zbog slabog kvaliteta života, nedostatka osnovnih sloboda i potrebe da napuste domovinu u potrazi za boljim životom.

Ovakvo stanje nije ograničeno na Zapadni Balkan. Ono je sve prisutnije u cijelom svijetu. Demokratija i raznolikost su pod strahovitim pritiskom snaga totalitarizma i jednoumlja koje koriste demokratiju da dođu na vlast samo da bi joj postepeno odsjekli krila kako ih drugi ne bi mogli zamijeniti. Ako međunarodna zajednica nastavi sa ustupcima diktatorima i despotima, doći će u poziciju gdje mirna rješenja više neće biti moguća.

Bosna i Hercegovina je primjer na kojem međunarodna zajednica može i mora da pokaže da postoji crvena linija koja se ne može preći. Bosna i Hercegovina je zajednica ljudi koji već vijekovima žive zajedno poštujući međusobne vjerske i kulturološke razlike uprkos pritiscima i teritorijalnim pretenzijama susjeda. Način na koji svijet reaguje na stanje u Bosni i Hercegovini danas pokazatelj je načina na koji će svijet izgledati sutra. Izbor je na međunarodnoj zajednici: svjetlo ili tama, demokratija ili diktatorstvo, progres ili nazadak? Od ovog izbora zavisi i njihova vlastita sudbina, jer u Bosni i Hercegovini civilizacija i demokratija brane same sebe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.