Svijet     | 26.12.2018. 20:49 |

Visoka turska delegacija ovog vikenda u Rusiji na razgovorima o Siriji

FENA Internet

ANKARA, 26. decembra (FENA) - Delegacija visokih zvaničnika Turske, uključujući i ministre vanjskih poslova i odbrane, ovog vikenda će posjetiti Rusiju kako bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, izjavio je glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvije (AK Parti) Omer Celik, javlja agencija Anadolija.

U delegaciji Turske će se naći šef diplomatije Mevlut Cavusoglu, glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin, ministar odbrane Hulusi Akar i šef turske obavještajne službe Hakan Fidan.

Celik je novinarima u Ankari kazao da će turska delegacija u subotu stići u Moskvu.

Osim toga, Celik je oštro kritikovao ministricu pravde Izraela Ayelet Shaked koja je uputila uvredljive riječi na račun predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana te je pozvala svijet da zaštiti terorističku organizaciju YPG/PKK-a.

Istakao je da ona nema nikakav argument da bi mogla kritikovati predsjednika Turske.

Podsjetimo, Shaked je jučer za Radio izraelske vojske kazala da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sirije osnažilo turskog predsjednika.

"Povlačenje je ojačalo predsjednika Erdogana, a štetit će Izraelu", rekla je Shaked, izrazivši nadu da će YPG/PKK-a pobijediti u ratu s Turskom.

"Nadam se da će Kurdi dobiti rat protiv Turaka. Nadam se i da će međunarodna zajednica spriječiti Erdogana da ubija Kurde", kazala je izraelska ministrica, koja je poznata po radikalnim stavovima, a inače je članica partije Jevrejski dom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'