Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 13:45 |

Sud BiH odbio kao neosnovanu tužbu fizičke osobe protiv Zaključka AZLP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu fizičke osobe kojom je zahtijevano da se poništi Zaključak Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) u Bosni i Hercegovini.

Podnosilac prigovora se obratio Agenciji sa prigovorom protiv drugog fizičke osobe zbog zloupotrebe njegovih ličnih podataka, javnog saopštavanja i korištenja netačnih podataka bez njegove saglasnosti, saopćeno je iz AZLP-a.

Iz ove agencije navode da se radilo o prigovoru osobe koja je postavljena na radno mjesto kao prvoplasirana sa rang liste uspješnih kandidata protiv drugoplasiranog na listi uspješnih kandidata, zbog toga što je isti u svojoj žalbi osporavao kompetencije i radno iskustvo podnosioca prigovora, iznoseći činjenice i dokumentaciju dostavljenu uz prijavu na javni oglas od podnosioca prigovora.

Iznošenje činjenica i mišljenja u vezi s tim vršeno je i putem javnog radio televizijskog servisa, navodi se.

Kako se nadalje navodi, AZLP je u provedenom postupku utvrdio da se zahtjev podnosioca prigovora suštinski i formalno ne može podvesti pod pravo na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka, te je zaključeno je da se radi o suprostavljenim interesima između dva kandidata, u okviru konkursne procedure, za postavljenje na određeno radno mjesto državnog službenika.

- Nezadovoljni kandidat iznosio je činjenice o kompetencijama, stručnosti, radnom iskustvu, te svoj lični stav o zakonitosti predmetne procedure i nacionalnoj zastupljenosti na rukovodećim radnim mjestima u odnosnom javnom organu. Ovo ne može biti predmet ispitivanja u okviru prava na zaštitu ličnih podataka. Agencija nije nadležna da odlučuje da li je fizičko lice zloupotrijebilo svoj položaj i iznijelo neistinite informacije, a naročito zbog toga što kompetencije, stručnost i uslovi pojedinih službenika u javnom organu nisu vrijednosti koje štiti Zakon o zaštiti ličnih podataka - navodi se u saopćenju.

U vezi s tim, AZLP naglašava da međuljudski odnosi zaposlenih, što je čest slučaj obraćanja Agenciji, ne mogu biti riješeni u postupku zaštite ličnih podataka.

- Naime,  rješavanje međusobnih nesuglasica između fizičkih lica i utvrđivanje da li je neko zloupotrijebio položaj, šta je neko rekao drugoj strani, te da li je to istina ili ne, ne spada u nadležnost AZLP-a, nego treba biti riješeno u okviru drugih pravnih postupaka - saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta