Bosna i Hercegovina     | 26.12.2018. 11:25 |

Tolimir: Postupak protiv Davora Dragičevića je političke prirode

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 26. decembra (FENA) – Dragan Tolimir, advokat Davora Dragičevića, tvrdi da su jučerašnji događaji i privođenje njegovog branjenika "politički motivisani“.

-To nije pravna procedura, cijeli postupak je političke prirode i vidjelo se po tome što su privodili Davora, jer se nije odazvao na poziv, koji mu nije uručen – rekao je Tolimir novinarima.

Clj je, kaže, bilo da se Davor ukloni s Trga Krajine, gdje se osam mjeseci članovi grupe "Pravda za Davida“ okupljaju i traže istinu o stradanju Davida Dragičevića.

Nakon što je Davor Dragičević odlukom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka danas pušten na slobodu nakon saslušanja, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, Tolimir je dodao da je "očigledno da sve ima političku pozadinu i da je bilo sile, gdje nije trebalo da je bude i nepotrebnog zadržavanja ljudi u pritvoru“.

Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, tvrdi da "ima informacije da su jučer na Trgu Krajine bili specijalci iz Srbije“.

-Pozivam Vladu Srbije i Aleksandra Vučića da objasne da li je to tačno. Ako nije, neka pomogne ovom napaćenom narodu koliko može...Još jedna je informacija da su u kasarni 'Kozara' s dugim cijevima, da je grad opkoljen transporterima. Danas im je u planu krvoproliće... Svako ko poziva na nemire nije u grupi 'Pravda za Davida' - ustvrdila je Suzana Radanović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović prethodno je za medije rekao da su netačne tvrdnje da su pripadnici MUP-a Srbije bili prisutni na protestu u Banjoj Luci, te naglasio da se nijedan pripadnik MUP-a Srbije ne nalazi, niti se nalazio na teritoriji RS - ni danas, niti prethodnih dana.

Suzana Radanović i Davor Dragičević su potvrdili da će i večeras, kao i proteklih 276 dana, u 18 sati nastaviti mirna okupljanja na Trgu Krajine, s kojeg su jučer uklonjeni simboli, fotografije i cvijeće i sve drugo što podsjeća na smrt njihovog sina Davida.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu