Bosna i Hercegovina     | 25.12.2018. 19:20 |

Delegacija EU i EUSR u BiH zabrinuti zbog situacije u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci.

- Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banjoj Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

Ambasador Wigemark i amabasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli a Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

- Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i  nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.

Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i  alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. Idalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja - navodi se u saopćenju iz Delegacije EU.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić - Sattler: Raditi na ispunjavanju uvjeta kako bi BiH što prije postala članica EU

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'